Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Комбинацията от ваксини срещу различни заболявания вече е дала своят положителен ефект срещу полиомиелит и хепатит Б. 

Комбинирана ваксина срещу COVID-19 има, но доказано ефективна комбинация от прилагането на дози от две различни ваксини все още няма. Вероятно ще трябват месеци за подобно проучване. 
 
"Става въпрос за проучвания за прилагане на руската ваксина Sputnik V с ваксината на AstraZeneca, като идеята е да се комбинира една доза едната и една доза от другата ваксина. Другата комбинация, която се проучва Pfizer/BioNTech и отново AstraZeneca – идеята е да бъдат комбинирани, като смисълът е да очакваме подобна комбинация да повиши ефективността на имунния отговор", обясни пред Bulgaria ON AIR проф. Радостина Александрова от БАН. 
 
Докато се чака резултатът от тези клинични проучвания центърът за контрол на заболяванията в САЩ смята, че комбинация от ваксини може да се използва само при изключителни случаи. 
 
"Могат да бъдат прилагани Пфайзър/Бионтех и Модерна - иРНК, и аденовирусната Джонсън и Джонсън - при изключителни ситуации", посочи вирусологът.
 
Експертите обаче са категорични, че на този етап и здравните власти и пациентите трябва да се придържат към протокола, а той изисква да се прилага една и съща ваксина при имунизация срещу COVID-19.
 
 
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Solar Power

преди 3 години

До Стойне от Чукурово: Да да ... пълни глупости. Мога да заявя същото ,че ако ям лют чипс прингълс ще ме пази от всичко. Ако беше така едно време нямаше да умират като мухи от туберкулоза , чума и едра шарка. Ваксината е единственото разумно решение. Разбира се може и да се оставиш на течението с вярата,че твоя организъм е супер як и ще оцелееш :) Аз лично не рискувах и съм доволен.

15

Стойне от Чукурово

преди 3 години

Най,най добрата защита срещу 90% болести е лук,чесън с мед,греяна домашна ракия,горещо люто шкембе чорба,кисело зеле с люти чушлета и пушена сланинка. Кой не верва да оди да си бъцка доказани отрови!!!

14

Анонимен

преди 3 години

Каква е логиката да очакват "повишена ефективност на имунния отговор", след като всички ваксини са с един протеин от вируса?

fallback