Снимка: Bulgaria ON AIR

Комбинацията от ваксини срещу различни заболявания вече е дала своят положителен ефект срещу полиомиелит и хепатит Б. 

Комбинирана ваксина срещу COVID-19 има, но доказано ефективна комбинация от прилагането на дози от две различни ваксини все още няма. Вероятно ще трябват месеци за подобно проучване. 
 
"Става въпрос за проучвания за прилагане на руската ваксина Sputnik V с ваксината на AstraZeneca, като идеята е да се комбинира една доза едната и една доза от другата ваксина. Другата комбинация, която се проучва Pfizer/BioNTech и отново AstraZeneca – идеята е да бъдат комбинирани, като смисълът е да очакваме подобна комбинация да повиши ефективността на имунния отговор", обясни пред Bulgaria ON AIR проф. Радостина Александрова от БАН. 
 
Докато се чака резултатът от тези клинични проучвания центърът за контрол на заболяванията в САЩ смята, че комбинация от ваксини може да се използва само при изключителни случаи. 
 
"Могат да бъдат прилагани Пфайзър/Бионтех и Модерна - иРНК, и аденовирусната Джонсън и Джонсън - при изключителни ситуации", посочи вирусологът.
 
Експертите обаче са категорични, че на този етап и здравните власти и пациентите трябва да се придържат към протокола, а той изисква да се прилага една и съща ваксина при имунизация срещу COVID-19.
 
 
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase