Кадър: Facebook

До няколко месеца в България ще е готов завод за ваксини. Това каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във видео във Facebook.

"Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. За наша радост, вие сте мислили далновидно и когато другите започват да правят, ние да сме на етап монтиране на машини. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България“, каза Борисов

„Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас, а ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи", заяви премиерът.

Още по темата

Борисов  посети нов завод за ваксини в Разград. С него бяха шефът на изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Те бяха посрещнати от шефа на завода.

В завода ще бъдат открити 350 работни места. Площта му е 15 хил. квадратни метра, а инвестицията е 120 млн. лв. Борисов го сравни с "военна база".

Кирилов коментира, че недостиг на ваксини се наблюдава в целия Европейски съюз.

Борисов го допълни, че се вижда какви скандали стават с ваксини и неизпълнението на договорите. По думите му "Астра Зенека" са изпълнили едва 30% от договорите в Европа и поздрави шефа на ЕК Урсула Фон дер Лайен за усилията, които полага по темата.

Който има ваксини и лекарства, той ще оцелее, каза Борисов. „Виждате какви скандали става с липсата на ваксини. „АстраЗенека“ са си изпълнили само 30 % от договорите. Твърдостта на Урсула фон дер Лайен в момента е похвална, ние я окуражаваме, за да си изпълняват договорите. Друго си е да произвеждаме тук ваксини, така че да направим всичко необходимо“, допълни още Бойко Борисов.

 

Коментари Напиши коментар

269

Tonita-7

преди 4 месеца

До сега трябваще да сме произвели,а не да внасяме някакви си измислени ваксини!

268

1

преди 4 месеца

До Анонимен-276, да в завода на свинаров/домузчиев/на кой друг мислиш,че ще напълним джоба.

267

1

преди 4 месеца

др.борисов,едно ножче за бръснене,не можем да произведем,не знам,как ще стане с ваксината,тя с тесля не се дялка.