Снимка: БГНЕС
fallback
България застава на челна позиция по неравенства в Европейския съюз - разликата между доходите на най-бедните и най-богатите у нас е над осем пъти. Това сочат най-новите данни на Евростат за 2020 година, съобщи БНР.
 
"Ако се върнем назад в годините, имаше периоди на по-голям спад, имаше периоди на лек ръст, но за България беше около шест-седем пъти разликата  на доходите между богати и бедни. В момента за втора поредна година тенденцията за над 8 се повтаря и се притеснявам да не стане нещо нормално за икономиката ни. Средно за Европейския съюз разликата е около 5,2 пъти", коментира икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов.
 
Данните показват още, че за втора поредна година страната ни е на първо място с най-високо неравенство сред страните от ЕС и според коефициента на Джини, който се използва за измерване на неравенства и разпределението на благата в обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 3 години

Искахте капитализъм. Какво равенство?Станахме достойна капиталистическа африканска държава с либертарианска икономика. Неравенството е чест и достойнство. За неравенство се бореха всички партии.

41

Eдин от Германия

преди 3 години

Не разбрах защо името на най-големия германски финансов институт беше цензирано в по-долния ми коментар. Думата Б А Н К А вече неприлична ли е ?

40

Един от Германия

преди 3 години

Стига сте писали подобни статистики. Ами в Германия шефовете на Дойче Банк, Даймлер, Фолксваген и други (както и топ футболисти и треньори) получават между 5 и 10 милиона евро годишно с бонуси, дори и фирмите да са на загуба. Това е средно 500 повече от годишния доход на бедните 25% германци. 8 пъти нищо не е, аз влизам в тази категория.

fallback