Снимка: Pixabay
fallback
Новият британски щам на COVID-19 засяга повече младите хора, които все по-често се разболяват симптомно. Той се захваща по-здраво и се размножава по-бързо в носоглътката. Това каза пред БНТ доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел вирусология на Националния център по заразни и паразитни болести.
 
Тя обясни, че физическите свойства на новия британски щам на коронавируса не се различават - пренася се по същия начин и симптомите са същите. Британският щам обаче се характеризира с по-голяма заразност. Ако предишния вариант зарязяваше 100 човека, този заразява 170. Тенденцията се очертава да е и с малко по-висок леталитет.
 
Доц. Гломб беше категорична, че няма чак такава промяна във вируса: "Той заразява хората, пренася се, а в момента се адаптира".
Oще по темата
 
Вирусологът припомни и за т.нар. руски грип, който е бил наличен преди около век и половина. Тя смята, че той е бил причинител на сезонните настинки: "Предполагаме, че това ще стане и с коронавируса, но трябва време", смята тя.
 
"Всяка епидемия си следва своя ход. Тя тръгва към един пик, след което той започва да спада", заяви още доц. Гломб. Тя посъветва да излизаме на чист въздух, често проветряване и стоене на слънце за позитивен ефект в борбата с коронавируса.
 
Относно ваксините доц. Гломб коментира: "Излязоха много публикации, които оказват, че ваксините образуват антитела срещу всички варианти". Хората трябва да се осланят на достоверни сайтове, завърши тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 3 години

Посочени ли бяха някакви цифри? С колко е нараснал броят на хоспитализираните млади хора? С колко е нараснал броят на карантинираните млади хора? Но новото пропагандно плашило вече е в ход: и младите се покосяват вече, дори и бебета се покосяват вече. Коко страшилката трябва да се поддържа, защото, ако се вдигне мъглата на психозата, току виж ще се окаже, че затвориха света за нищо.

9

Анонимен

преди 3 години

Новият щам засягал повече младите хора.Ако новият щам е по-заразен, той трябва да засяга по-заразно всички хора. Новият щам няма изкуствен интелект, за да различава млад ACE2 рецептор от стар такъв. Ако вирусните количества са по-големи и разболяват и млади хора, то при възрастните същите повишени количества трябва да имат по-фатални последствия, което също не се наблюдава. Типични лекарски манипулации.

8

до 7

преди 3 години

Жена ми си направи тест и излезе положетелен, аз си направих за да разбера имам ли нещо или нямам. Други странни въпроси?

fallback