fallback
 
С ваксини пандемията в България ще свърши този декември, а без – в средата на 2022 г.
 
"Правим модели, които използваме и може да използва всеки един човек. Според моделите и според математиката, ако няма ваксинация и ако нещата продължат по този начин - със затягане и отпускане на мерки, около юни догодина ще приключи пандемията", каза проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на БАН в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че очакванията са общо около 50 000 души да починат. 
 
"Досега са починали 10 500. А ако се ваксинираме по план - около 100 000 на месец, това означава, че до октомври, максимум ноември, пандемията в България ще приключи. До момента хората, които са се срещнали с вируса, официално са около 250 00. Но има и тъмни числа, това са нерегистрираните. В Германия институтът "Роберт Кох" казва, че това число - 250 000, трябва да го умножим от 4 до 6", допълни проф. Кунчев.
Oще по темата
 
Експертът припомни, че Великобритания е инвестирала 32 млрд. паунда, за да сканират огромно количество тестове.
 
"За България излиза, че поне 1 млн. души са се срещнали с вируса. Ако приемем, че 1 млн. души дотук са преболедували Ковид-19, на този 1 млн. - 10 хиляди са починали. Значи, за да свърши пандемията - трябва 70% от населението да го преболедува. Това е около 5 млн., които се умножават по 5, което прави 50 хиляди починали. Това е вариантът без ваксини", коментира проф. Огнян Кунчев.
 
Той подчерта още, че "тъмните числа" не се изследват достатъчно, както и че смъртността на база данни не е толкова висока.
 
"Мерките в България са разумни, тук няма вечерен час. Трябва да се разчита на разума на хората", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Огнян Кунчев

преди 3 години

В този инструмент може да променяте: 1. брой заразени до момента 2. дали 70% трябва да бъдат заразени за свършване на епидемията в БГ3. колко са интензивните легла за Ковид-19 4. ваксинационен план (по два начина)и т.н. Както се казва, enjoy!Проблемът на тези интервюта е, че не остава време да си обяви човек работния сайт, което правя тук.

55

Ognyan Kounchev

преди 3 години

Ето адреса на уеб-базирания инструмент, където всеки може да си смята прогнозите, като изхожда от различни предположения за брой на заразени до момента: atvbg-seir.eu/А тука е публикувана основната статия, по която е направен инструментът: https://papers.ssrn/sol3/papers.cfm?abstract_id=3766521

54

Tonita-7

преди 3 години

В средата или към края?По-точно не може ли да изчислите?:))Искам да знам:)

fallback