Снимка: Pixabay

Храните у нас са най-скъпи за последните 5 години. Цените на повечето продуктите са се вдигнали рекордно в пандемията, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, информира Нова телевизия.

Още по темата

Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на повечето от тях са рекордни за последните 5 години.

При плодовете и зеленчуците и най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите.
Точно година след старта на пандемията, и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с COVID-19 върху цените по щандовете.

Само за година почти всички продукти, които тя слага в количката, поскъпват, потвърждават и данните на Комисията, която следи пазара на едро. Най-сериозен към началото на март е ръстът по борсите при олиото, колбасите, каймата, оризът и пилешкото.

„В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа негативно влияние върху търсенето на храни. Така се стига до това, че се потребява, точно колкото е нужно. Излишното потребление на храни – не съществува към момента”, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата
година, но при храните имаме изменения – средно със 7-8 %, които са малки вариации – по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация”, каза той.

Коментари Напиши коментар

76

каскета

преди 1 година

щях да боря спекулата, ама не искам да си го причинявам

75

Анонимен

преди 1 година

повратливите търговци бързо се възползваха от пандемията за да се застраховат отрано при въвеждането на еврото, след две години. от сега вдигнаха цените и после пак!

74

Анонимен

преди 1 година

Хората разбраха, че могат да минат и с по-малко. Излишни пари за химични и изкуствени храни - не мерси! А и наистина цената на някои стоки веднага ме отказва да ги купя.