Точно една година след първия регистриран случай с коронавирус в България. Страната в момента преминава през третата вълна и броят на новозаразените продължава да се покачва, както и на постъпващите в болници.
 
От днес е спрян плановия прием и свижданията във всички болници в София и още няколко области. 
 
От пацинетските организации твърдят, че пациентите са изключително ощетени заради спирането на плановия прием и операции.
 
"Министерството на здравеопазването не се справя със своите отговорности. То се превърна в министерство на COVID-19 и коронавируса. Не може да се застрашава живота и здравето на всички пациенти с всички заболявания само заради това, че има пандемия", заяви пред Bulgaria ON AIR Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб".
 
Според Пенка Георгиева самите лекари също алармират за проблема с новата мярка. Пациенти пък се оплакват, че сега ще трябва да продължават да чакат за операция.
 
"Имаме пациентка, която е за смяна на тазобедрената става и която се е подготвила и не издържа от болки, събрала е парите, тъй като Касата не покрива цялата става и накрая се оказва, че трябва да търпи незнайно още колко време. Това е унижение към хората", категорична беше Георгиева.
 
"Решението за спирането на плановият прием не е неочаквано, но не това е най-големият проблем", смята адвокат Свилена Димитрова.
 
От болничната асоциация вече са изпратили писмо до Здравната каса по този казус, но допълнително финансиране ще има само за определени болници, които изпълняват някои критерии, казва адвокат Димитрова. А съветът и хората, които имат други заболявания, да не се колебаят и да потърсят помощ въпреки спирането на плановия прием.

Коментари Напиши коментар

28

мхм

преди 1 година

аз чакам от почти една година за операция, сега за пореден път ще ми я отложат, освен ако не умирам. Ако умирам, ще ми търсят легло, ако стигне времето, може и да оцелея... благодаря гроб

27

Левтер

преди 1 година

Хората ги оставят да умират по болниците от какво ли не!С тоя ковид....война трябва война...

26

До 24

преди 1 година

Личи си, че не си имал проблем с тазобедрена става. На чужд гръб и 100 тояги са малко.