Снимка: БГНЕС

"Груповият имунитет трябва да достигне 70-80% преболедували или ваксинирани. Много сме далече още от този процент в световен мащаб, за да очакваме самоограничаване на инфекцията", заяви проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН в интервю пред БНР.

По думите й е абсолютно нормално това, което се случва – все повече хора се сблъскват с вируса и по този начин създават защитен вал пред населението.

Още по темата
Създаденият имунитет и от преболедуване, и от ваксиниране, е достатъчен, за да осигури леко протичане на заболяването дори при повторно заразяване, категорична бе проф. Петрова.

"Вече няма нужда да убеждаваме обществото, че ваксините могат да решат проблема с кризата. В момента проблемът е световната липса на ваксини", посочи проф. Петрова и коментира отделните ваксини.

"Големи са надеждите за ваксината на "Янсен". Тя вече е разрешена в САЩ. Еднодозовите ваксини са много ефективни и спестяват много труд за реимунизация“.

Проф. Петрова допълни, че ваксините и на "Модерна", и на "Пфайзер" биха могли лесно да се превърнат в еднодозови ваксини, тъй като при поставянето на първа доза дават ефективност, равна на тази на руската „Спутник“, на индийската или на китайската ваксина.

"Единствено ваксината на "Янсен" е ефективна срещу южноафриканския вариант. Южна Африка е закупила единствено ваксината на "Янсен" и там се ваксинират само с нея“, поясни още Петрова.

Тя коментира и руската ваксина "Спутник", която по думите й е популярна вече в около 30 страни по света. "Цяла Южна Америка се ваксинира само с руската ваксина. Тя е изключително ефективна и се базира на най-старите разработени технологии за векторни ваксини".

"Ние отдавна трябваше да се опитаме да закупим дори от руската ваксина", коментира професорът.

Тя посочи, след поставена ваксина по време на изработването на имунен отговор – антитела и клетъчен имунен отговор, можем да се заразим с вируса, както да заразим и останалите, затова мерките трябва да продължават да се спазват.

"В момента има доставени дози, но не може да се организира достатъчно добре поставянето им и стигането им до хората", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase