Кадър: Bulgaria ON AIR

Проблеми с доставките на ваксини - личните лекари говорят за хаос в организацията. Ще се справи ли България с масовата имунизация срещу Ковид-19?

"Със сигурност здравният министър не е източникът на хаоса, ако има такъв. Хаос се създаваше в последните месеци, когато се намесваше министър-председателят. Така стана и със "зелените коридори". Това е поредната негова приумица, която обърка цялата система с ваксинацията. Факт е, че броят на ваксинираните се увеличи, но има един проблем - не се ваксинират хората, които са най-уязвими. Това са възрастните хора", каза председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за "Денят ON AIR".

Той цитира данни от САЩ, в които се твърди, че 80% от починалите са на възраст над 65-годишна възраст.

"2% от починалите са на възраст под 45-годишна възраст. Ако цялото ни население се състои от 2 000 души, 1 000 са над 65 години, другите - под 45 години. Получавате 1 000 ваксини и ги правите на хората под 45 години. Вие ще спасите живота на двама. Ако ваксинирате другите - ще спасите живота на 80 души", даде пример д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

Според него правилният начин не е "кой предвари, той завари", а да се доставят ваксини на личните лекари и те да започнат от най-възрастните, вървейки към по-младите.

"Ако сега се стремим към 70% ваксинация на населението и ваксинираме хората над 65-годишна възраст, които са 1,5 млн. души, ще го постигнем много по-бързо, защото няма нужда да ваксинираме 5 млн. Това ще бъде абсолютно достатъчно да премахнем всички ограничения в страната, защото младите боледуват и достигат до усложнения по-рядко", категоричен е експертът.

Той смята, че българите не са антиваксъри, а огромна част от тях подкрепят този процес.

"Правителството, ако може да осигури повече ваксини. Това е едната им задача. Втората им задача е, когато пристигнат, да ги доставят по най-бързия начин до личните лекари в цялата страна. НЗОК може да направи други две неща - да плати на личните лекари, че ще извърши ваксинация и да осъществи контрол дали се спазва самата имунизация", коментира д-р Стойчо Кацаров.

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 1 месец

И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им; 17за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име. 18Тук е <нужно> мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и

37

Диана

преди 1 месец

До Анонимен34
Ти какво? Мислеше си, че повече няма да влезна тук и можеш да си ме плюеш както си искаш ли, ***? Само че този път не позна!...Днес не трябва да играеш тото, явно!...Аз никъде не съм казала нищо против твоите съждения - ти копираш моите мисли под формата на пример, което си е типично присвояване на чуждото мнение, характерно за БСП...Няма да ми се измъкнеш глу.па.ко защото Истината е една - от където и да я изопачаваш, винаги работи същността, не образа...

36

Анонимен

преди 1 месец

Кацаров греши в изводите. Най-много се заразяват хората между 30 и 50 години и те най-много разнасят заразата. Най-малко се заразяват децата и най-възрастните, децата, защото са деца, а най-възрастните защото най-много се пазят и явно с основание. В тази ситуация е спорно кои трябва да са първите ваксинирани. По-скоро трябва да се ваксинират тези, които най-много се заразяват и най-много разнасят заразата.