След боледуване от коронавирус или след ваксина  - кой имунитет е по-добър? 
 
"Не може да кажем кой е по-добър. Сравняваме ги по различни аспекти - по-продължителен, по-качествен, по-добър като количество. Всички търсихме информация, която до ден днешен я няма събрана в една статия", посочи имунологът от Университетска болница "Лозенец" д-р Цветелина Великова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Специалистът обясни, че когато се срещаме с вируса, имунната ни система реагира срещу него, но той оказва влияние на целия организъм и имунитет. Вирусът има много механизми, чрез които потиска имунитета срещу себе си. 
 
"Имунитетът след преболедуване има редица дефекти, за разлика от ваксиналния имунитет, при който тези дефекти са спестени. След ваксина имунитетът е много по-насочен, по-ефективен и е възможно да е по-дълготраен. Ваксината създава имунитет срещу най-важния антиген при вируса - спайк протеина. Имунната система реагира срещу множество антигени при вируса и не всеки отговор е ефективен. На нас ни трябва само тази част, която може да неутрализира вируса", разясни д-р Великова.
 
Тя отбеляза, че по време на инфекция силно намалява броят на левкоцитите и лимфоцитите. Имунитетът наистина отслабва, когато се срещне с вируса. От думите й стана ясно още, че той води до различни усложнения, а понякога имунната система се хиперактивира, което води до нарушения.
 
"Ако разчитаме на данните до момента, по-дълготраен и по-ефективен по отношение на това да се бори с инфекцията, без да бъде потиска имунната система, това е ваксиналният имунитет", подчерта имунологът.
 
На въпрос коя ваксина да изберем д-р Верикова каза:
 
"Трите регистрирани ваксини са изключително близки и са с много висок профил на безопасност. Не може да се каже, че някоя ваксина е по-добра спрямо другите. Възрастовия критерий не го прилагаме, защото излизат допълнителни данни. Истината е, че трите ваксини предпазват изключително ефективно срещу усложнения".
 
Вчера началникът на НОЩ и ВМА - ген. Венцислав Мутафчийски, изтъкна, че само в България върви полемика по темата коя ваксина е по-ефикасна. Според д-р Великова обаче, в целия свят има различни лагери и полемики спрямо ваксините.

Коментари Напиши коментар

47

Хахха

преди 1 седмица

До Татул

Бързо тичай и се ваксинирай! Най-добре и с трите вида едновременно!

46

Татул

преди 1 седмица

Верно е ваксините са нови и са с неизвестни. Истната е, че лично доста познати от моето обкръжение си отидоха по един или друг начин с помощта на вируса. Без време. Та ако имаха да си сложат тази ваксина, сигурен съм, че много голяма част от тях биха се спасили. И сега щяха да си хивеят живота. Ваксината е въпрос на личен избор и искам да помоля антиваксърите да си задържат мнението за тях и да не се държат като олиг'офрени. Който иска да си слага, който иска да не си слага.

45

Анонимен

преди 1 седмица

Тези нагаждачи преобърнаха всичко в създадения с милиони години Природен механизъм,при който най-продължителен и устойчив имунитет организмът създава след прекарано сериозно боледуване,като се изключва въобще недопускане на организма вирусна атака.

Сега,за броени месеци и даже дни,индустрията по нагаждане преобърна всичко нагоре с краката - НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА И ГОЛА ДЕКЛАРАТИВНОСТ,НО ЗАТОВА ПЪК,ОБХВАНАТА ОТ НЕПРЕКЪСНАТО ОБЛЪЧВАНЕ!!

А сега,ПАК ДА ПОДЕСЕТЯ -КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА ВСИЧКИ ДРУГИ БОЛЕСТИ