fallback

Стотици кабинети за ваксинация срещу COVID-19 отвориха, a опашки от желаещи се образуваха в големите градове. Защо обаче само в България върви полемика коя ваксина е по-добра?

"Най-доброто, което може да направи всеки, е да се ваксинира. Категорично е по-добре да се предпазим, отколкото да го прекараме и да не знаем как ще протече. Ваксините са оръжието, тъй като няма специфично лекарство срещу Ковид-19, това е единственият начин да го преборим", каза националният консултант по имунология проф. Елисавета Наумова в предаването "Денят ON AIR".

Oще по темата
Тя подчерта, че вече има страни с около 4 млн. ваксинирани, както и вече има излезли проучвания от ефекта на ваксината.

"Всички, които са изкарали вируса, е добре да се тестват. Важното е да се направят и т. нар. неутрализиращи антитела. Важно е да се направи тест за клетъчен имунитет. За 8 март вече ще имаме на разположение такива тестове, които могат да се предлагат на всеки, който иска, в "Александровска" болница", обяви специалистът.

По думите ѝ дори и сред срещане с вируса може да няма никакви антитела, а да има Т-клетъчен отговор, а може да има и двете.

"Виждаме хора, които са ваксинирани, но нямат антитела. Някои се появяват много по-късно - след 30-40 дни. В тези случаи правим и Т-клетъчен отговор. Липсата на антитела означава, че този вирус може да се размножи в тяхната носоглътка. Може би ваксините ще намалят разпространението на вируса", смята проф. Наумова.

Тя цитира проучвания от Израел, където е установено, че дори ваксинирани да се срещнат с вируса и той попадне в тяхната носоглътка, той е в изключително малки количества и те не са толкова заразни.

"Много по-малка е възможността ваксиниран човек да разпространи вируса. Имаме пациенти, които са едни от първите боледували, оптимистично е, че имат много добър Т-клетъчен отговор. Има съобщения за някои от ваксините, че биха могли да имат отговор за около 2 години", отбеляза проф. Елисавета Наумова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че има доста млади хора, които не образуват адекватен имунен отговор дори към РНК-ваксини.

"Има между 5 и 10% хора, които могат да не развият имунен отговор. Разработили сме с Експертния съвет по клинична имунология и с Националния щаб една програма за изследване на постваксиналния отговор. Надявам се да имаме собствен по-богат опит в това отношение", посочи имунологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

лекар

преди 3 години

Лошото е,че друго средство няма засега.Анителата скоито лекуваха Тръмп стрували 200 000 долара!Освен плазмата от преболедували и Ремдесивира-с тях лекуват в болниците.Ако имаше перорални антибиотици както при грипа Тамифлу Реленца и Ремантадин щеше да е по добре.Но няма.Така,че освен ваксините нямаме друг избор.Затова се и ваксинирах.Против грип не съм се ваксинирал никога.

59

Анонимен

преди 3 години

Предложение.. Тъй като явно има доста хора като мене дето не вярват че има Ковид, Ако се стигне до там че ни наложат да се ваксинираме. Пием едно кило ракия вечерта с добра салата/расла на кокъл. Не на корен/. И его ви го решението.

58

Случаен минувач

преди 3 години

Прочетете в днешния 24 часа - какво казва академик Богдан Петрунов.Ваксината е ефективна от 8 до 12 месеца. Това са негови думи.Е, и какво, след 8 месеца пак да се боцкаме, така ли? И до края на живота си да се боцкаме през 8 месеца?!? Не, мерси.

fallback