Снимка: БГНЕС
fallback
"Имаме единични сигнали от граждани, че личните им лекари по-скоро отказват да записват и да ги включват в някакви предварителни списъци. Те са незадължителни - това беше вид самоинициатива от наша страна". Това обясни в ефира на Нова телевизия председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.
 
Миндов добави, че не е чувал лекар, който да отказва да направи ваксини. "Това е регламентирано в нашите задължения по договор със Здравноосигурителния фонд. Нито от правна, морална или етична база може да има някого, който да откаже да постави ваксина на този етап", каза д-р Миндов.
 
Той посочи, че в сряда лекарите в София са получили писмо от Столичното РЗИ, че вече е налична ваксината на AstraZeneca.
Oще по темата
 
"За съжаление, в един ден се получиха и указанията от НЗОК за начина на отчитане и формата на нашите електронни отчети. Нашите програмисти трябва да пригодят софтуера за всяка ваксина", разясни още председателят.
 
Д-р Миндов беше категоричен, че няма проблем, но уточни, че е необходимо технологично време, за да се свържат с НЗОК.
 
Той уточни, че забавените темпове на имунизиране се дължат на това, че страната ни е получила по-малко ваксини.
 
"В складовете никъде няма залежали партиди и количество. Всичко, което се получи, в рамките на няколко дни се поставя", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Ванката

преди 3 години

Лекарите имат право всичко да откажат, с изключение на мед. помощ при спешни ситуации. Това е по закон и по етичен кодекс.

56

Анонимен

преди 3 години

Не всеки може да стане масов убиец и надзирател в конслагер.

55

ТИ

преди 3 години

До Анонименчувал ли си в тая територия някой да носи отговорност. Вземаш паратаи и...шапка на тояга. И то при всичките, които ни оправяха толкова години.

fallback