Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев върху Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт, с които се създава фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор и неговите заместници.

Единствено от БСП застанаха на страната на държавния глава.

Oще по темата
С промените в НПК управляващите решиха да има специален прокурор, който да е с правомощия да разследва главния прокурор и неговите заместници. Специалният прокурор да бъде избиран от пленума на ВСС и да е с мандат от 5 години, реши парламентът.

В мотивите си към ветото президентът посочи, че проблемът с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник, както и изобщо срещу лица на висши държавни длъжности, представлява основно предизвикателство пред върховенството на правото у нас.

С въвеждането на нова длъжност "прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона, пишеше още в мотивите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 3 години

Важно е някой да води персонална отговорност, а те измислиха разследващия ГП, да бъде назначаван от компрометирания ВСС и ако има дело, то да се гледа от Политическия Специализиран съд. Както обикновенно, пак се подиграха с българският народ и замазват очите, че правят нещо. Оставка !

32

Анонимен

преди 3 години

Когато разследващия главния прокурор се окаже и той от ГЕРБ , какво ще искат тогава БСП и Радев ?

31

Анонимен

преди 3 години

А прокурора, който разследва главния ще го разследва ли някой ?Трябва и над него да има разследващ.Ха ха ха. И до кога така ?Докъто изберем нашия човек.

fallback