Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Президентът Румен Радев призова журналисти и служби да разследват злоупотреби с европари в периода от 2015 до 2018 година. Държавният глава обяви това в отговор на въпрос за казуса с обществената поръчка на джипове за МВР, разследвана от ОЛАФ.

„Аз очаквам от вас, медиите, да бъдете не по-малко активни и по други констатации на ОЛАФ. Към констатацията на ОЛАФ и ЕК за крупните злоупотреби в Агенция „Митници”, които облагодетелстват, според техни доклади, определени фирми и лица на висши публични длъжности в България и ощетяват европейския бюджет.

Още по темата

По разчети на комисията за периода 2015-2018 г. стойността на загубите възлиза до 1 млрд. лв. в едно с лихвите, които дължим. И колкото сега този скандал да се потиска преди изборите, след тях най-вероятно България ще трябва да плаща”, заяви президентът.

Президентът коментира и случая със сина си Георги, който бе на парти с непълнолетни връстници в апартамент в София.

"От началото на моя мандат семейството ми е подложено на непрекъснати атаки и нямам намерение повече да коментирам този режисиран скандал. Вие, медиите, имате всичките ресурси да проверите фактите и едва тогава да информирате широката общественост. Установете ги вие. Аз не съм разследващ орган”, заяви той, цитиран от Нова тв.

Коментарът на президента беше на откриването на годишната археологическа изложба в Националния археологически музей.

Преди няколко дни от Президенството официално съобщиха, че синът на Румен Радев не е задържан от органи на МВР или отвеждан в РПУ. "Неверни са и твърденията, че събирането по повод на рожден ден е било в столично заведение, както и за отказ на родителите му да го придружат до дома след проверка за самоличност. Жалко е, че представители на изпълнителната власт стават съпричастни в тиражирането на неистини и, от друга страна, погазват законовите гаранции за закрила на личността на непълнолетни", заявиха от прессекретариата на държавния глава.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов също коментира скандала и лаконично заяви, че синът на президента Румен Радев е сред тийнейджърите, които са били хванати на шумно парти в хостел в центъра на София през изминалия уикенд, но там си работило МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase