Изгубени в облаците, суровите върхове на Хималаите винаги са привличали големите мечтатели със своята мистика и недостъпност. българи, дръзнали да се изправят пред величието на тази планина, остават завинаги в снежната ѝ прегръдка.

През 1984 г. Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест - сам, без кислороден апарат, поемайки по най-дългия и най-труден западен склон на планината, известен като "Жестокият път".

Още по темата
Той стига върха в 18:10 ч. местно време, но престоява твърде дълго там - цели 33 минути. Нощта го застига, а силите му привършват. Радистът от Първата българска експедиция се опитва да го държи буден, но не успява.

През 2018 година завинаги там остава и Боян Петров. През живота си той е изкачил общо 19 върха, 10 от които осемхилядници. Наред с това, Боян Петров успява два пъти да пребори най-коварното заболяване и да живее с тежка форма на диабет.

Въпреки всички изпитания обаче в него продължава да гори мечтата за хималайската корона. И тръгва, но остава завинаги в планината и в сърцата на своите сънародници със смелостта и силния си дух.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase