Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Никак не доближаваме стадния имунитет и той ще се постигне трудно по естествен път", коментира пред БНТ  проф. Николай Витанов от БАН, математик на Националния оперативен щаб.

Той допълни, че около 20% от българите са се срещнали с вируса.

Oще по темата

"А това е доста далече от 70%. Когато броят на случаите стане 800-900 0000 хиляди, тогава вече може да кажем, че се доближаваме до стадния или груповия имунитет", обясни математикът.

Проф. Витанов каза още, че в момента има плавно повишение на случаите.

"Има критично число на брой нови случай на ден регистрирани, което не бива да се прехвърля - в момента е 1500 на ден", каза още той .

"Сега сме на около 500-600 случая. Следващият сценарий, който би могъл да се реализира, е да станат към 1000 случая на ден. Към края на месеца, ориентировъчното число, което трябва да гледаме, е 250 000 регистрирани случая. Ако сме под това, или около това число, значи сме се справили много добре", каза още математикът.

Според него проблемни са учениците от 8-ми до 12-клас.

"Те не спазват мерки, не слушат какво им се говори. Те много внимателно трябва да бъдат пускани в училище", предупреди той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

189

Анонимен

преди 3 години

Не ни е нужен имунитет срещу несъществуващ вирус.

188

Handel

преди 3 години

Нещо престанаха да показват снимката на въпросния алкохолизиран наркоман проф. Николай Витанов от БАН, математик на Националния оперативен щаб, който само че чуди каква цифра да измисли за да заработи някой и друг сребърник в повече. Между другото той явно много се харесва защото по едно време беше дал снимка за публикация на която даже си беше и полегнал.

187

Чичето

преди 3 години

20% са ви известни, а броят на тестваните е под 10%! Ако тествате 70% от населението, с изненада щ откриеш, че над 50% са минали вече през короната, като повечето дори не са разбрали!И вземи си изяж дипломата - за математик не ставаш, за вирусолог - още по-малко!

fallback