Приключи ваксинирането в домовете за възрастни хора в столицата. Имунизирани са 197 души, а от понеделник започва ваксинацията на учителите и непедагогическия персонал от училищата и детските градини.

Във втората фаза на ваксиниране попадат и работещите в университетите. Сред преподавателите във висшите учебни заведения интересът не е голям.

От русенската Алма Матер вече са подали списъци с желаещи.

"Убедена съм, че трябва да си направя ваксина. Вярвам във ваксините, още повече, че нашата работа е свързана и с практическо обучение в болниците. Ние трябва да гарантираме безопасността на пациентите и да защитим себе си", заяви ръководителят катедра "Здравни грижи" в РУ "Ангел Кънчев". доц. Деспина Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Работещите в Русенския университет ще бъдат ваксинирани в шестте центъра, създадени специално за тази цел в града.

Още по темата

"175 преподаватели са подадени, което е около 50% от преподавателския състав, и 36 служители в списъка са заявили, което е около 20% от служителите", каза ректорът на РУ проф. Христо Белоев.

Георги Симчев е психолог, който работи в център за деца с увреждания. Той също се е записал в списъка за ваксиниране.

"Заявил съм желание, надявам се да стане по-скоро. Не се страхувам, че могат да ме заразят, по-скоро се притеснявам, ако аз евентуално съм заразен, да не заразя тях, и гледам да ги пазя максимално", обясни Симчев.

В този социален център за детски услуги работят общо 30 служители. От тях само 9 са заявили желание за ваксиниране.

"Колегите изпитват някакви притеснения относно ваксините, като основният аргумент, който изтъкват, е, че много бързо е създадена ваксината. Трима, които са преболедували вече COVID-19, изявиха желание да бъдат ваксинирани", посочи директорът на ОДУ "Слънчо" Милена Неделчева.

Във втора фаза подлежащите на ваксина са малко над 112 000 души.

Вижте повече в репортажа на кореспондента на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase