Снимка: МО

Общата численост на Въоръжените сили към 2032 г. следва да бъде не по-малка от 43 000 души, от които 3 000 души доброволен резерв. Разходите за отбрана трябва да достигнат 2% от БВП до 2024 г. и впоследствие да се поддържат на това, или на по-високо ниво, ако икономическото състояние на страната позволява.

Това е записано в одобрена от Министерският съвет Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032.

В резултат на реализацията на този стратегически документ към края на програмния период Въоръжените сили ще разполагат с основните приоритетни отбранителни способности и ще са в състояние да покрият голяма част от минималните оперативни изисквания за изпълнение на задачите по трите възложени им мисии - "Отбрана", "Подкрепа на международния мир и сигурност" и "Принос към националната сигурност в мирно време".

Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г. в размер до 100 000 хил. лв. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет. Средствата за изпълнение на проекта се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2021 г.

С друго правителствено решение е приет доклада на министъра на отбраната относно получено на 09.10.2020 г. в Министерството на отбраната "Писмо за предлагане и приемане на оферта (Letter of Offer and Acceptance (LOA)" BU-P-LAY "Придобиване на наземни терминали от Мултифункционална система за обмен на информация (MIDS) за Българските Военновъздушни сили".

Офертата е получена в резултат на проведени консултации с американската страна.

Съгласно Закона за международните договори на Република България, този проект трябва да бъде одобрен от правителството, което следва да упълномощи определено длъжностно лице за подписването му от България. Предвижда се договорът да се ратифицира от Народното събрание, което е условие за влизането му в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase