Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Още 14 040 дози от ваксината срещу Covid-19 на „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигнаха тази сутрин у нас.

Препаратът бе доставен в логистичния център на летище София, откъдето ще бъде разпределен към Регионалните  здравни инспекции в страната.
Oще по темата


Количеството, което пристига днес, компенсира по-малкото бройки, които страната ни получи миналата седмица, обясни миналата седмица директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че се очакват още  83 хиляди ваксини през февруари и през март 104 хиляди.

В края на седмицата се чакат и 3600 дози в края на седмицата на „Модерна“.

Очаква се решението на Европейската агенция в края на седмицата за ваксината на „АстраЗенека“ и ако се даде разрешение за употреба, в края на месеца ще има и доставка.

Кирилов обясни, че старта на масовото ваксиниране зависи от това кога компаниите ще започнат да доставят по-голямо количество от препаратите.

Очакванията са ни след средата на март през април да има повече ваксини и това ще ускори процеса, каза той.

Руската и китайската ваксина също трябва да преминат през одобрението на Европейската агенция по лекарствата, за да бъдат прилагани в страните от ЕС.

„Всяка ваксина независимо от произхода си трябва премине през процедурата, през която преминават и останалите. Стартирали са първоначалните преговори с производителя на руската ваксина с Европейската агенция по лекарствата и ако отговаря на изискванията, ще получи разрешения“, разясни Кирилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

237

Анонимен

преди 3 години

Руцката вакцина требе най-напред да се вакцинира, да се види колко антитела добила и тогава да се пущи през дуваро. И да си плати визата.

236

Анонимен

преди 3 години

Няма никакво значение каква и откъде ще бъде докарана ваксината стига да върши работа !!!

235

Анонимен

преди 3 години

До СерьожаКитайците ще ви вземат СибирАмериканците ще ви вземат Якутия и КамчаткаЯпонците ще си вземат СахалинТурците ще си вземат ТатарстанУкраинците ще си вземат Крим, Таганрог и ВоронежФинландците ще си вземат Карелия и Колския полуостровА ти заедно с дядя Вова ще се озовеш на кладбището.

fallback