Снимка: БГНЕС
Коронавирусът може да предизвика възпаление на сърцето при деца. За тежкия мултисистемен възпалителен синдром (MIS – C) при малчуганите беше съобщено още миналата година, пише в."Телеграф".
 
При повечето, които са се заразили с COVID-19, имат само леки симптоми. А децата, които развиват MIS-C състояние, са имали тежко възпаление в различни органи на тялото, включително сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове, бъбреците, храносмилателната система, мозък, кожа или очи.
 
В България са диагностицирани само около 20 такива случая при деца. "Само за последните два месеца сме приели пет деца с постковиден миокардит - възпаление на миокарда - а толкова приемаме за две години", обясни д-р Любомир Димитров, началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница.
 
"Коронавирусът предизвиква постковиден миокардит - възпаление на миокарда и ние само за последните два месеца сме приели пет деца с такъв миокардит, а ние по толкова приемаме за две години. Ние умеем да го лекуваме, но понеже не знаем причинителя, за нас това е ново предизвикателство", разказва д-р Димитров. Става дума за деца между 4 и 16 години.
 
Според лекаря вирусът протича в две фази - първата е с нахлуването му в организма, което протича като грип или пневмония, а при втората фаза след 7- 10 дни се засягат ендотела - клетките, които тапицират съдовете. Той отбелязва още, че тази болест може да засегне всички органи и системи, като към миокарда има предпочитания.
 
В някои отношения симптоматиката при MIS-C наподобява тази при тежка болест на Kawasaki с усложнения - шок синдром или синдром на макрофагиална активация. Интересното е, че при някои от децата, PCR тестовете за SARS-CoV-2 дават отрицателен резултат, но серологично изследване за антитела срещу COVID-19 - IgG и IgM показват високи стойности. Това означава, че те са се срещнали с вируса, дори да не са боледували и е предизвикана имунна реакция.
 
Дете, което е развило именно такъв мултисистемен възпалителен синдром може да прояви различни симптоми от тези при самата инфекция. Някои от симптомите, за които трябва да внимавате: 
 
треска, която не изчезва повече от два дни, болка в корема, диария или повръщане, обрив или промени в цвета на кожата, проблеми с дишането. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията от май има повече от 1200 случая на MIS-C в цялата страна и 23 смъртни случая. Според лекари от болницата Rady Children's Hospital в СанДиего пък е налице огромен скок в броя на случаите, причинени от опасния синдром при деца. 
 
"За нас обаче е важно да знаем ранните признаци и симптоми на мултисистемния възпалителен синдром. Виждаме постоянен поток от случаи, които постъпват. Това е много повече от това, което видяхме през септември и през август", казват лекарите.
 
Подобно на децата, възрастните, заразени с вируса също могат да развият симптоми на MIS-A за дни до седмици след разболяване. При това състояние могат да възникнат проблеми в различни части на тялото като сърцето, стомашно-чревния тракт, кожата или мозъка. Възрастните с MIS-A могат да имат различни признаци и симптоми, включително треска, ниско кръвно налягане,коремна болка, повръщане, диария,болка във врата, обрив, болка в гърдите и умора. Това състояние може да бъде много сериозно, така че е важно да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро. Лекарите още не знаят защо някои възрастни са се разболяват от MIS-A, а други не. Също така не знаем дали възрастните с определени здравословни състояния са по-склонни да развият синдрома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase