Снимка: БГНЕС
fallback

Парламентът прие законова реформа, според която втората пенсия ще може да бъде изплащана по три начина - пожизнено, срочно или еднократно. Как да направим своя избор?

"За първи път става това нещо и затова хората заслужават да получат информация. Трябва да отиде човек и да попита колко са парите, Пенсионният фонд е длъжен да каже. Ако хората не бъдат информирани, те наистина ще загубят." Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в студиото на "Денят ON AIR".

"Мина първото четене с доста горещи дискусии. Най-лошото нещо е да няма уредба на плащането, ще дойде септември и институциите ще кажат "не знаем как да ви плащаме", коментира Нейков.

По думите му в момента се разглеждат няколко различни опции, по които хората ще мога да ползват собствените си пари.

"Тъй като това са лични пари и това бяха периоди на безработица, се получи много шарена картина - хората са натрупали различни суми пари във втория стълб. И човекът се оказва в дилема - това, което предлага проектът, е: всеки човек, който се е осигурявал от 2000 г. ще може да избере от 3 възможности - втора пожизнена пенсия - една от НОИ и една от втория стълб. Втората опция е, ако парите не са достатъчни за пенсия, може да избереш на отделни траншове да си получиш парите, и третата опция - ако са много малко, да ги вземеш накуп еднократно", обясни бившият социален министър.

И добави, че решението човек трябва да го вземе сам на базата на информацията, която НОИ и финансовите институции са длъжни да дадат.

"Това е математика, няма как всеки да се оправи със сметките. Затова трябва да са информирани хората, това е начинът им да бъдат защитени",посочи събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

"Проблемът е, че хората виждат в пенсията благодарност, но там няма никаква благодарност. Има ли малък принос - пенсията е малка, има ли голям принос - пенсията е голяма. Това е справедливост. Точно това се получи - стимулира се сивата икономика. Как, като 50% получават еднаква пенсия, да стимулираме хората да се осигуряват? Който и да дойде да управлява след април, трябва да знае да не си играе с пенсионната система", категоричен беше Иван Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Пенсионерка скоро

преди 3 години

Не че фондовете са цвете за мирисане, но повечето ще вземем държавна пенсия 300 или малко над 300 лв. Под 300 лв. няма да падна. Тогава защо да си прехвърлям фонда?

28

Анонимен

преди 3 години

Втората пенсиа е най-корупционната схема на прехода. Просто бяха дадени едни пари събрани от хората на определени лица. Накрая ще получат много малко като равностойност на внесеното /обезценено през годините/. Не знам как горното лице непрекъснато я рекламира.

27

Анонимен

преди 3 години

Плащаш цял живот осигуровки. Ако не плащаш, те гонят от НАП, може и в затвора да влезеш. Всичко това, за да можеш един ден евентуално, ако се случи да доживееш, да получаваш завидна пенсия, равняваща се на 10 кг сирене месечно. И после се чудите защо хората не искат да плащат осигуровки и масово се плащат заплати под масата...

fallback