Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българи, които от години живеят зад граница, се очаква да се върнат у нас заради масовата ваксинация срещу коронавирус. Тя трябва да започне преди юни, като за тогава се предвижда да бъдат имунизирани над 3 млн. души у нас. Причината за завръщането им е прозаично – по-лесен достъп до дозите в сравнение със страните в Западна Европа, пише "Монитор".

Още по темата

Готовност да се върнат за ваксиниране у нас вече изразяват доста наши, които от години живеят зад граница. Макар в чужбина те да са включени във ваксинационните списъци, реално ще имат достъп до имунизацията в края на годината или дори през 2022 г. Заради това масово в социалните мрежи те питат възможно ли е да си поставят дозите у нас, въпреки че от години живеят в друга страна. Оказва се, че е възможно, а единственото изискване е те да имат български паспорт.

В заявените количества ваксини от страната ни предвидени ли са дози и за българските граждани в чужбина, от здравно министерство отговориха, че „МЗ ще осигури достатъчно дози от ваксините срещу COVID-19 за всички български граждани“. Българите зад граница пък няма нужда да заявяват предварително желанието си за ваксинация пред посолството ни в чужбина. Вариантите са два в зависимост от това имат или не личен лекар у нас.

„Масовата имунизация на българските граждани ще бъде осъществена от ОПЛ за здравноосигурените лица. Българските граждани, които не са здравноосигурени, и тези, които не са упражнили правото си на избор на ОПЛ, ще могат да се ваксинират в специално разкрити за целта ваксинационни пунктове.

Информацията за местонахождението и работното време на тези ваксинационни пунктове ще бъде публично достъпна“. От здравното министерство уточниха, че на територията на България българските граждани могат да бъдат имунизирани срещу COVID-19 по желание и безплатно, съгласно действащия Национален план за ваксиниране. Отделно в страните, където живеят, имунизациите се извършват според местните изисквания и правила на всяка отделна страна. Не се обсъжда обаче въпросът за имунизирането на българските граждани в чужбина, на територията на съответните дипломатически служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase