Снимка: БГНЕС

Консултациите са напълно в срока, определен в Конституцията, даже малко съм ги подранил, защото давам шанс на всички отговорни фактори да се задействат, да се активират и да работят целенасочено и отговорно, към момента не виждам все още такава нагласа.

Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с представители на партия "Воля" в рамките на консултациите си с парламентарно представените политически сили за предстоящите избори.

Още по темата
Лидерът на "Воля" Веселин Марешки коментира, че въпросите, които поставя президентът, са важни, и стъпката за консултации е добра, но, според тях, много закъсняла. Упражнението днес, в навечерието на изборите, което правим с тези консултации, а не преди това, смятаме за абсолютно безсмислено, безцелно, като израз на уплаха, може би на некомпетентност и на страх да се поеме отговорност за избиране на датата на изборите, която е във вашите правомощия, но според нас би трябвало с едни по-ранни консултации да бъдат чути всички хора, заяви Веселин Марешки, цитиран от БТА.

Според Марешки, при стриктно спазване на всички здравни мерки, изборите трябва да бъдат проведени на първата възможна дата - 28 март. Той засегна и темата за видеонаблюдение на броенето на вота, както и за гласуване по пощата, напомняйки позицията на партията за необходимостта от електронно дистанционно гласуване.

Моите консултации не са закъснели, закъсняхте вие - законодателите, защото досега трябваше отдавна да сте избягали от тази отговорност, както го решихте, но поне по-рано, и да прехвърлите всичко на ЦИК. Вие го направихте в последния момент, заяви президентът Радев. Към момента не упражнявате парламентарен контрол, а всяка партия може да го прави, върху управляващите, върху ЦИК, защото тя е изцяло финансово зависима от управляващите, добави президентът.

Можете ли да ми отговорите, ако контролирате наистина нещата, кога ще има договор за машинното гласуване, методика, ясен здравен прокотол, попита държавният глава. Радев призова да не се коментира президентската институция и добави, че приема всичко, когато е истина, а когато е инсинуация и да се почне по такъв начин предизборна кампания, не го приема. Той призова от "Воля" да представят нещо по същество и разумните си предложения.

Некомпетентно и безсмислено е да се подпишеш под предложение за конституция, която не си чел, вие го направихте, репликира още президентът чутото. Екзотично, по думите му, е да се подкрепят здравни мерки, които не са известни все още, но те го правят. Стремежът на тези консултации е да има доверие във всички мерки, които се предприемат. И вие, най-вече парламентарните партии, които ковете законите, очаквам да имате по-голяма отговорност, така че българските граждани, включително избирателите, застъпниците и наблюдателите ви, да ви имат доверие, че гарантирате техните права и здраве, а "не стреляте във въздуха напосоки", каза Радев.

Президентът запозна представителите на "Воля" с различни предложения от консултациите, като отбеляза, че темата, която те отстояват - за електронно дистанционно гласуване, към момента няма законодателен ход и технологично развитие. Радев отбеляза и въпроса за евентуално видеонаблюдение, както и тези за справедливо медийно отразяване и евентуално включване на ОИК в изборния процес.

Продължилата едва 25 минути среща завърши със скандал.

"Вижте, аз не искам да се заяждам…Но тук присъства г-н Цветанов и ви казва, че стават машинации. Кажете тук пред камерите какви са машинациите, за да ги премахнем", заяви Марешки.

Президентът Радев каза: "Не всички имаме вашата физическа сила, доказана в други обстоятелства и на други места“, на което Марешки отговори:

"Ами то и умствената ми е доказана в живота. Считам, че за съжаление ще трябва да го кажа при така стеклите се обстоятелства, като ще тропаме по масата, че, за съжаление, вие сте поредният случайно попаднал на "Дондуков", който обезличи тази институция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase