Снимка: Кадър BulgariaOnAir
fallback

 

По-голямата част от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19, сочат социологически проучвания. Това обаче ще се промени, както се промени и отношението ни към коронавируса, твърди психологът Росен Йорданов.

По думите му в момента отношението към ваксината за коронавирус на по-голямата част от българите е по-скоро скептично и това може да бъде обяснено като тревога от бъдещето.

"Това е типично за нашето поведение. Типично за нашата народопсихология е да се снишим, да изчакаме, да сме недоверчиви към промените", обясни Росен Йорданов.

Според психолога липсата на доверие в авторитетите всъщност е в основата на нерационалното ни поведение относно ваксинирането.

"Общо взето, доверието при нас е "един близък ми каза", т.е. социалната дистанция е вид достоверност, а не доверието в науката", коментира още той.

Росен Йорданов е категоричен, че с появата на личния пример обществените нагласи "за" и "против" ваксинирането срещу Ковид-19 ще се променят.

"Вероятно ще се случи същото като тезата с наличието на епидемия. В началото имаше едни 40% които не вярваха, че изобщо има вирус. В момента тази групичка рязко намаля, защото всеки един се е сблъсквал с близък или познат", добави психологът.

Самият Йорданов казва, че ще се ваксинира.

Още новини четете в сайта на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Щирлиц

преди 3 години

"Общо взето, доверието при нас е "един близък ми каза", т.е. социалната дистанция е вид достоверност, а не доверието в науката"У нас отдавна няма наука,този тръгнал да разказва научна фантастика.

56

Еди

преди 3 години

И франсетата са скептични и австриците са скептични че и поляците и норвежците. Типично хората да не искат да се ваксинират с нещо дет не е изпитано дълго за последствия и им се пробутва на всяка цена.Айде да бе оплюваме българите като ***, бай Ганио

55

@56

преди 3 години

Ваксини на свободния пазар няма да има поне до края на годината. Всичко се поръчва на държавно ниво. Т.е. твоят въпрос не стои на дневен ред поне до края на 2021. Очевидно идеята на ББ е такава - да ваксинира минимално количество хора и после да накара останалите да си купуват ваксините, но това просто няма как да знате, защото ЕС казва, че всички ваксини трябва да се купят централизирано. И макар че Германия си е уредила допълнителни, ние не сме Германия.

fallback