Снимка: БГНЕС
fallback

Готовността на българите да се ваксинират не е ниска, но има и немалко колебание. Това  показват резултатите от бърз телефонен сондаж на "Галъп Интернешънъл" по въпросите на коронавируса, проведена между 6 и 8 януари сред 800 души в цялата страна.
 
След отминалата тежка коронавирусна есен, зимата засега като че ли е затвърдила спокойствието в обществото и не е надделяла паниката. Мерките са свършили работата си и хората явно чакат възможност за по-активен социален живот, отчитат авторите на проучването.

Oще по темата
Резултатите от проучването показват, че 30% от анкетираните са твърдо убедени, че ще се ваксинират. Други 23% признават, че все още се колебаят, а цели 46% отчитат, че не възнамеряват да си поставят ваксина. 1% пък са тези, които се затрудняват да определят. Този подход към темата показва, че делът готови да се ваксинират не е малък на фона на обичайните сравнително ниски нива на ваксиниране у нас. Делът обаче видимо варира и вероятно ще варира в зависимост от информационния поток, отчитат от "Галъп".
 
Според проучването колебанието идва от несигурността в безопасността на ваксините. Сериозен за такъв тип изследвания дял от 18% не могат да определят дали ваксината са безопасни, а 48% директно казват, че ваксините крият опасности. Едва 34% са убедените на този етап в безопасността им. Вероятно обаче с времето ще укрепва и чувството за сигурност.
 
Що се отнася до оценките за последните мерки на управляващите срещу коронавируса, 59% намират, че удължените мерки са свършили работа. 39% са на обратното мнение.

Вероятно, намаляването на случаите на коронавирус у нас кара хората да се отнасят благосклонно към мерките на властта. Те получиха подкрепа и още при обявяването си в края на ноември – защото хората се бяха изплашили от сериозния ръст на случаи към онзи момент. По-късно обаче стана ясно, че българите подкрепят и другата част от тогавашното обещание – отварянето на 21 декември. Затова и решаващ фактор за сегашната благосклонна равносметка към отминаващото удължаване е намаляването на случаите, отчитат социолозите.
 
Данните от проучването показват още, че 84% от отговорилите са прекарали Нова година в компания на близки и приятели и в компании до десет души. 11% са били сами, а малцина признават, че са били в по-големи компании. А само 2% признават, че всъщност са били с повече от петнайсет души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

тъ па на ре

преди 3 години

Мноо ми е чудно,как продажни и същ.прости люде ни управл.и пропаган.за ваксините,абе я сиктир ве гоеда,зор ли ще давате,като имате зор бийте си ги ваш... мам....

125

Анонимен

преди 3 години

жулкайте се с коприва,лятоска и ще ме споминате.Копривата укрепва възбужда от заспалост имун.система,не ви лъжа.На 15 год.страдах от алергия,астма,задух,стар човек ми каза за копривата.Пробвах престраших се,трудно е,но болестите които имах неприятни мъки.Ето на 65 г. съм няма грип и др.болести през всичките тия години,здрав съм като челик и ходя като младоженец,повярвайте ми,и ще царувате

124

ко прайм а

преди 3 години

не няма,у библията пише не,не не и НЕ

fallback