Снимка: БГНЕС
fallback

Мъжко хоро в ледените води на река Тунджа в Калофер на Богоявление ще има, въпреки призивите на властите местните да си останат по къщите и в града да не идват гости.

За това се заканват по социалните мрежи калоферци, които са категорични, че никой не може да ги спре да се хвърлят в реката и да танцуват мъжкото хоро. Заканите са дори и от жени, които казват, че „бой ще има, но няма да предадат ритуала“, пише „Монитор“.

Oще по темата

Само преди дни кметът на града Румен Стоянов призова хората да не играят мъжкото хоро в реката с оглед на тяхната и на близките им безопасност.

На 6 януари над реката ще бъде отслужена само молитва от свещениците в Калофер, които ще хвърлят кръста и ще осветят нова икона. Ритуалът след хвърлянето на кръста, който се практикува само в Калофер, а именно – без значение кой от мъжете на хорото ще хване кръста, го подава на най-малкия участник, няма да се проведе.

„Ще направим ритуала, който провеждахме и по комунистическо време. И тогава ни забраняваха, биеха ни, арестуваха ни, но пак играехме мъжко хоро, та сега ли?! Глобите не ни плашат. Мъжкото хоро в реката е за здраве и берекет. Който е влязъл в реката, не се е разболял през цялата година. Няма да предадем обичая“, обаче се заканват местните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Анонимен

преди 3 години

Цяла година ги държат заключени, мълчат и се крият като мишки. Сега, като не им дават да се напият групово, се правят на мъже. Роби! Ботев се обръща в гроба.

94

Хикса

преди 3 години

*** да ги опуат полицаите та да кандисат.Е таа година нема си мокрите м.дете,кво толкова.*** кьоравили сте за това което се случва по света и у нас.Голема работа ,че кокошките нема да снасят,ако не си направите традицията та година

93

Тошето Ю ЕС ЕЙ

преди 3 години

Балканска диващина, с тези "традиции" още дълго ще мечтаете за стандарта на Запада!

fallback