Снимка: БГНЕС

Няма да се справим с коронавируса без ваксина - няма траен имунитет, дори хора, които са преболедували, могат да бъдат отново заразени. Това заяви проф. Николай Габровски – началник на клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ в интервю за bTV.

Още по темата
Специалистът предупреди, че нищо все още не е свършило и трябва да останем много предпазливи, въпреки позитивните новини с ваксината и намаляването на болните от коронавирус след въведените мерки.

Ако приемем, че ваксината е оръжието, с което ще преминем, освен изолацията, естественият въпрос е каква да бъде ваксината, отбеляза проф. Габровски. Той припомни, че ваксината на "Пфайзер" е първият продукт, който е одобрен в Европа и САЩ, и с който ние разполагаме.

Проф. Габровски подчерта, че в тази безпрецедентна криза хората трябва да разберат, че всички предвиждания, особено категоричните, всъщност са едни залагания.

Начинът да разберем дали е била ефективна ваксината, е да видим дали имаме антитела. Твърди се, че след втората ваксинация, на практика трябва вече да сме защитени, обясни проф. Габровски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase