Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Хората, които са били инфектирани, изграждат имунитет, но не знаем колко дълго трае имунният отговор, затова за постоянна защита - трябва да се ваксинират след известен период от време". Това обясни проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН, по повод на твърдение на учени от САЩ, че ваксинираните хора могат да са разпространители на коронавируса.

Още по темата
Тя подчерта, че научни данни потвърждават, че ваксината не пречи на хора, които вече са преболедували от този коронавирус, предаде БНР.

По думите й по-добре е презастраховането и носенето на маски дори от преболедували Covid-19 и ваксинирани хора, отколкото да се поема излишен риск.

"Това, че вече има ваксини, не означава автоматично, че можем да се върнем към предишния си начин на живот. Ние все още не знаем колко време ще ни пази ваксината. Нужно е още време, за да се намерят отговори на тези въпроси и не трябва да излагаме здравето на риск", посочи специалистът.

Проф. Александрова подчерта, че е много важно да не престават проучванията върху ваксините, защото са необходими повече от една ваксина.

"Всяка една ваксина има има своите предимства и недостатъци. Напълно възможно е за една група хора да се подходящи един вид ваксини, а за други - друг. ... Вече е четвърта фаза на проучванията - постмаркетинговите, когато ваксините вече навлязат в реалния живот и намерят своето много по-широко приложение", посочи тя.

Във връзка с притеснения, че ваксината "внася чужд генетичен код в клетките" на имунизирания човек, вирусологът обясни категорично, че РНК ваксините не могат да се намесят в генетичната информация на хората.

"Генетичната информация в природата върви в посока от ДНК към информационната РНК и белтъка. Да се опитаме да променим това, е все едно да променим течението на водата. Що се отнася до аденовирусите, които се използват във ваксините на "Астра Зенека" и руската "Спутник V", там се използва аденовирус като носител, който наистина внася ген на вируса, който предизвиква Covid-19. Искам да припомня обаче, че всеки един от нас многократно се е инфектирал с аденовируси - те са едни от най- честите причинители на настинки. Най-сериозното доказателство, че те не могат да се интегрират в нашия геном, идва от собствения ни опит", разясни специалистът.
 

Коментари Напиши коментар

92

Ima PCR terror

преди 2 месеца

Eksperti да ползват наличната техника за проверка на вече поразените с тн "Ваксини".

Контрола е лесен вкл визуален.
Има мулти спектрален софтуер който с е ползва последните месеци за точна диагностика вкл на жертви на КОВИД генераторно пресканиране с последвало заразяване и на поразени от мед мафията вкл с рекламирани с масови убииства тн"ваксини"..

91

До Обективно

преди 2 месеца

Вирусите не са бактерии и не се "адаптират", защото не са живи организми. Мутациите са винаги случайни и нямат нищо общо с това, което пишеш. Мутация това е просто грешка при деленето на клетките като при правенето на копие, а не някакъв опит на вирусът да се адаптира...

90

стига лъжи

преди 2 месеца

Заглавието: "Още не знаем колко време ще ни пази ваксината" Първо изречение: "Хората, които са били инфектирани, изграждат имунитет, но не знаем колко дълго трае имунният отговор, затова за постоянна защита - трябва да се ваксинират след известен период от време". Или наука, или политкоректна агитация и реклама, но двете едновременно не вървят! С постоянните реклами на ваксината задълбочават недоверието и подозренията ни.