Кадър: архив, БНТ
fallback

"Не става дума за нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на месец март", това обясни проф. Радка Аргирова - вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите.

Тя уточни, че това е мутация на оригиналния вирус, дошъл от Ухан, който отдавна циркулира.

"Засега са описани 13 хиляди мутации, но само тази се е задържала стабилна", подчерта вирусологът пред БНР.

Проф. Аргирова беше категорична, че създадените ваксини срещу COVID-19 са ефективни и срещу тази мутация, която е по-лесно преносима и е по-инфекциозна от оригиналния щам.Характерно за нея е, че заразява повече млади хора и протича малко по-тежко от предишния.

Oще по темата

По думите на вирусолога това изменение на коронавируса не засяга секвенцията (поредност от аминокиселини - б.р.), които представляват имуногена на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек".

"Бумът на заразяване на много хора в Западна Европа е от този вид на вируса, сега той е стигнал и до Великобритания. За Европа това не е новост", посочи тя и добави, че бумът на зараза през октомври и ноември и в България се дължи на тази мутация на коронавируса.

Вирусологът беше категорична, че човек, който е преболедувал COVID-19, не е заплашен от заразяване с новата мутация на вируса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 3 години

Англичаните запрени, учените мъдрят какво ще стане, дали ваксината ще бори и този вирус, а самите производители казват, че ще адаптират пеодукта си към новия щам. Професорке, абе кажи им на тия хора да не си губят времето с анализи и адаптиране, че това са стари работи... Обясни на държавите от ЕС, че този щам си върлува от 9 месеца... Ейй мама му значи- бързаш, бързаш професорке да вземеш и ти от комисионната от ваксинираните. Ама крива ще излезе вашата работа. Българите не ви вярват вече

24

65

преди 3 години

Ужас ,новият щам е по тежък от сегашният ,къде отиваме? Нона небето, ужас

23

Анонимен

преди 3 години

Щамът е нов само за правителството на Борис Прическата Джонсън.

fallback