Депутатите решиха, че всеки български гражданин между 18 и 40 години ще може да служи в резерва. 
 
"Анализирайки обстоятелствата, Законът за резерва 8 години е факт. За съжаление не проработи в пълен обем, тъй като би следвало между 3 до 4 хиляди кандидати да сключат договор. Тези хора са в пъти по-малко. Българските мъже, които са преминали подготовка, стават все по-малко", коментира ген. Димитър Шивиков, бивш ръководител на 61-Стрямска бригада и контингента в Афганистан, в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него тенденцията сочи, че се увеличава броят на кандидатите, но има голям недостиг на военнослужещи.
 
"Една хубава, добре обмислена кампания, би допринесла и би убедила тези наши млади съграждани да опитат" смята ген. Шивиков.
 
Ген. Шивиков допълни, че в продължение на тези 6 месеца кандидатите ще получават заплата, която ще бъде в размер на около 1000 лв. и ще бъдат здравно осигурени.
 
"Ще усетят духа на българската армия и би следвало да придобият много добри умения. Освен че ще изучат оръжието, ще тестват своята физика и психика при нестандартни условия", посочи ген. Шивиков.
 
Депутатите решиха и в часа на класа военнослужещи да обучават учениците в умения, които са свързани със защитата на родината, и действия за оцеляване в кризи от военен характер.
 
"За 10 часа в рамките на една учебна година някои няма да разберат, че са минали такава подготовка. Това е повече теория. Учудващо е, че във висшия курс принципът е доброволен. За мен абсолютно задължителна трябва да бъде тази подготовка", коментира още генералът.

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 1 година

Навремето е имало Каузи за граници и всичко, а сега няма кауза , всичко е във името и интересите на САЩ ...

46

Ами, да... Глупости

преди 1 година

Да не си мислите, че ще проливам кръвта си за някаква, "ОБЩО ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ" ... ХАХАХАААЗАБРАВЕТЕ ИЗОБЩО.... ХАХАХААА!!!

45

Боби

преди 1 година

До До 20 Бобчо"За такова нещо се използва гражданска защита ! В щатите националната гвардия ! А ти Боби виж армията по конституция за какво се използва !"Ползва се гражданска защита и пожарната до определена големина на бедствието. След това се ползват всички налични ресурси започвайки от армията.