Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

79,6% от българите одобряват въведените от правителството мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас от 27 ноември до 21 декември, а 20,4% са против тях. Това показват данните от национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 5 - 12 декември 2020 г. Сред 1025 пълнолетни българи в 70 населени места на страната.

Още по темата

Против мерките са най-често млади хора на възраст под 30 години (37% от тях), нискообразовани и бедни респонденти.

Най-много противници на мерките има сред живеещите в градовете-областни центрове и сред жителите на малките градове на страната.

94,9% от участвалите в изследването твърдят, че спазват въведените от правителството мерки, а 5,1% посочват, че не ги спазват. По-често мерките не се спазват от мъже, от хора на възраст под 40 години, от нискообразовани, от бедни, от роми и от жители на малките градове и на селата.

По-голямата част от респондентите – 69,5% твърдят, че вярват на официалната информация за разпространението на COVID-19 у нас, а 30,5% не вярват (като по-често не вярват представители на онези групи и прослойки, които не спазват мерките).

23,2% от българите посочват, че биха се ваксинирали срещу COVID-19, а 41,1% заявяват, че не биха го направили.

35,7% се колебаят и за да решат дали да се ваксинират се нуждаят от повече информация за ефективността на ваксините и за страничните им действия.

По-често са склонни да се ваксинират мъже, хора на възраст между 40 и 60 години и жители на столицата. Най-често посочват, че не биха се ваксинирали хора от градовете-областни центрове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase