Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Заявления за компенсиране на близо 20 хил. работници от затворени бизнеси с по 24 лв. на ден са подадени до момента. Средствата са малко над 9 млн. лева, съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг. По тази мярка са предвидени 50 млн. лв.

Oще по темата
Вече са извършени първите плащания за 230 работодатели, като плащания ще се правят и в дните до Коледа, както и между празниците.

По предложение на браншовите организации, обсъдено със синдикати и работодатели, ще предложим мярката "Запази ме" да се трансформира в 75 на нула - 75 процента от осигурителния доход на заетите. Това ще е обезщетението, което ще получат хората от 1 до 31 януари, каза Сачева. Предстои заседание на НСТС по темата.

Останалите мерки също продължават да действат - до 31 март 60/40 и 80/20 за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт ще продължат, като за това ще бъде направена необходимата промяна. До момента са изплатени 602 милиона лева по 60/40, запазени са около 250 хиляди работни места, като работниците запазиха не само 100 процента от доходите си, но и работата си повече от 3 месеца, посочи Сачева.

По 80/20, която е отворена и за самоосигуряващи се, са подпомогнати общо 1700 работодатели и самоосигуряващи се, като тези, които са се възползвали само от 290 лева са получили общо 20 милиона и 700 хиляди лева, а тези, които са се възползвали от комбинацията между 290 лева и 60/40 са получили 77 милиона лева. Общо над 40 хиляди работни места са запазени в секторите хотелиерство, транспорт и туризъм, като за транспорт са около 9000 от тях.

Подадените заявления за целевата помощ за родители в неплатен отпуск са 32 298. Мярката продължава да действа, родителите ще могат да кандидатстват и през януари. Средствата за тази година са 7 милиона лева, а за следващата 773 милиона лева. Досега са одобрени 10 532 заявления. Те ще получат за цял месец една минимална работна заплата.

По мярката "Родители в заетост", осигуряване на средства за детегледачи, от началото на пандемията досега са сключени 2650 договора и са изплатени 20 милиона лева.

Безработицата към ноември е 6,7 на сто, към 15 декември бележи слаб ръст и е 6,88 на сто. Смятаме, че до края на месеца тя няма да надвиши повече от 7 процента, заяви Сачева. Към днешна дата регистрираните безработни са 226 013 души, а от началото на извънредното положение досега на работа са постъпили 205 528 души.

Сектор "Търговия" продължава да работи с изключение на моловете, стана ясно днес на брифинга на МЗ за мерките до 31 януари.

Днес ще проведем две срещи с големите търговски вериги и с тези за нехранителни стоки, защото трябва да се спазват противоепидемичните мерки, каза икономическият министър Лъчезар Борисов.

Към момента средствата, които са достигнали до бизнеса, са над 150 млн. лева за над 1000 компании, подпомогнати са и близо 24 000 физически лица с кредити на обща стойност 100 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Тези

преди 3 години

Помощи отиватпсамо за храна, а сметките за ток, парно и интернат за ослайн училище кой ще ги плаща? Предлгам на всичките от МС и разните му там агенции да си върнат коледните добавки, заплатите от 23.11 до 31.01 и да ги питам как ще карат. Още повече, че опашкте пред бюрата за безработица не намаляват, а мнаго обещаванте помощи не едват на дугия ден, аслед месец два е помече. До тогава хората през зимата няма как да я карат. Товя е геноцит. Уж мислят за здравето на хората! Топлото също е здраве

7

До 4

преди 3 години

Дава на тези които нямат осигурителен стаж или са напуснали по взаимно. Но ако си съкратен, имаш стаж и не се вземал обезщетение скоро е 60% от осигурителния доход през последните 24 месеца. Та от кабинета са си направили точната сметка как да минат по-тънко. В множество еврпейски държави дава между 700 и 800 евро месечно на всички принудени да не работят заради кризата.

6

Анонимен

преди 3 години

На снимката отзад е Лъчо, да го питат колко апартамента и взел от ЧСИ-тата и на каква цена ги е договарял.

fallback