Снимка: БГНЕС
fallback
Агенциите, които посредничат при търсенето на детегледачки, отчитат засилен интерес след въвеждането на новите ограничения заради коронакризата.
 
Има ли достатъчно подготвени кадри и колко струва на родителите да наемат бавачка?
 
Вторият локдаун, който беше въведен заради коронавируса, постави хиляди български родители в патова ситуация – кой ще гледа децата им. Алтернативите до този момент – отпуск от работа, помощ от баба и дядо и приятелски кооперативи от няколко семейства не се оказаха достатъчни за справяне с проблема. Новото затваряне засили интереса към детегледачките, като отчетеният до този момент ръст в повечето агенции е над 10 %.
 
Габриела Авксентиева и семейството й са изправени пред тази дилема - грижа за малката Моника или всекидневните задачи в работата. 
 
"Тя е на осем години и е във втори клас. Обучава се в дистанционна форма, както всички останали деца. Аз съм активно работещ родител и продължавам да работя на пълни обороти, моят съпруг – също", обясни Габриела пред Нова ТВ.
Oще по темата
 
Изходът от патовата ситуация за семейството й е само да намери бавачка. Поне докато ограничителните мерки са в сила.
 
"Имаме нужда от външна помощ, за да можем да съчетаваме успешно, както качествената грижа за нея – да има време за учене, за писане на домашни, време за разходки, със задачите, които трябва да свършим – дори в ситуация на хоум офис", посочи още Авксентиева.
 
След затварянето на детските градини и връщането към дистанционните уроци, заявките в агенцията посредник, в която Светослав Стефанов работи, не спират.
 
"Пандемията преобърна търсенето на 180 градуса. Когато обявиха втория локдаун, започнаха да се трупат обяви всеки ден – всички с краен срок – понеделник и беше доста трудно да се справим", коментира Стефанов.
 
Това е предизвикателство и за самия бизнес. Той трябва да реагира бързо и то с подготвени кадри. Пандемията затяга и критериите, които родителите поставят пред агенциите. Освен всекидневната грижа за детето, бавачките трябва да гарантират, че няма да застрашат здравето на семейството.
 
Коронавирусът изцяло промени и правилата за намирането и наемането на бавачки. Интервютата се провеждат предимно онлайн, а срещите на живо са при специални мерки за безопасност в агенциите. Типът на ангажиментите, които се възлагат на бавачките, също се променя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 3 години

В последните години това е доста търсена и добре платена професия.

19

Допълнителни доходи

преди 3 години

Покрай тази услуга тройно може да се получиЗаплата почасоваПомощи от държаватаБонус освен гледане на деца детегледачката може да изкара пари и от секс услугиИма доста жени които съчетават нещата в едно много успешно.

18

Анонимен

преди 3 години

НЯМА НИКАКВА ГАРАНЦИЯ за това че е човек е читав по критерий че е семеен и с деца това не му пречи да е ***.

fallback