Снимка: БГНЕС

Християнският православен пост е духовен подвиг, в който въздържанието от телесна храна е само едно от многото средства за неговото постигане, при това далеч не най-същественото. Постът е първо в душата, а после в приетата или неприета храна. Това каза по време на Рождественския пост за БТА свещеноиконом Виктор Христев от Пловдив.

Мнозина считат, че постът е само въздържание от определен род храни за определен срок от време. Други го смесват с вегетарианството, диети за отслабване, лечебно гладуване. Но това не е истински пост, а по-скоро опит за негово принизяване. Постът в християнската църква е доброволно и свободно пазене на Божите заповеди от любов към Бога, посочи свещеникът.

Основата на поста е молитвата. Когато постим трябва да увеличим любовта и милосърдието си към ближния. Постът е любов. Постът е милосърдие. Желателно е по-често да оставаме сами със себе си. Да четем душеполезна литература и да имаме духовен размисъл. Да намираме време за разходка сред природата. Това е и прекрасно време, когато родителите могат да обърнат повече време на децата си и да ги възпитават в учение и наставление Господне, казва свещеноиконом Виктор Христев.

Думата пост означава и висока длъжност в държавните служби и място, на което стои стражата. Както високопоставеният държавен служител, така и стражата, когато е на пост, са длъжни строго да бдят какво става, за да не се случи нещо в нарушение на дисциплината и реда, така и нашият пост е стоене на стража на душите, за да не се допусна влизането в нея на Дявола и неговите изкушения, пагубни страсти и зла поход, допълва отец Виктор.

Въздържанието от блажна храна не е цел на поста, а средство за неговото по-лесно постигане. Без изпълнението на църковната заповед за спазване на телесния пост ние не можем да изпълним нито едно предписание на духовния пост.

Постът трябва да бъде разумен и умерен - според силите на човека и заради това колко се утвърдил в духовния човек, отбеляза още той. Изключение се прави за болните, бременните, майките кърмачки, децата и възрастните хора. Когато постим, трябва да се стремим да употребяваме постна храна, да изключим алкохола и цигарите, да намалим кафето, гледането на телевизия, на зрелищни представления, да ограничим времето за сън за сметка на времето за молитва. Времето за говеене и за свето причастие не е подходящо за гости, за вършене на крупни работи, за бизнес, за предприемане на продължителни пътувания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase