Снимка: Pixabay
Поредният пик на коронавирус в страната ще е около Йордановден и някъде след 21 януари. Това каза пред bTV доц. Светлана Велизарова, ръководител на детската клиника на белодробна болница "Света София".
 
Тя е на мнение, че затварянето е трябвало да стане през ноември, защото сега всички ще се втурнат да пазаруват в последния момент и моловете "ще се пръснат по шевовете" след 21 декември.
 
Доц. Велизарова смята, че са допуснати и грешки свързани с триажните центрове, които е трябвало да бъдат налични още в началото на пандемията у нас.
 
"Това е правило при инфекциозните заболявания, ние знаехме, че COVID-19 е такова", обясни специалистът.
 
Доц. Велизарова изтъкна, че пациентите трябва да знаят фазите на заболяването и обясни, че пневмониите и усложненията обикновено се случват през втората.
Още по темата
 
Тя поясни, че вирусът засяга най-малките кръвоносни съдове, които са в най-голямо количество в белия дроб, бъбреците и сърцето.
 
"Затова и тези органи са най-уязвими", добави специалистът.
 
"Това е дълго протичащо заболяване в сравнение с другите вируси. Може да има 9 дни изявена клиника", допълни тя.
 
Според доц. Велизарова е важно на време да се предприеме адекватно лечение и тогава няма да се стига до тежки усложнения.
 
"Характерните симптоми са загуба на вкус и обоняние, температурата винаги присъства, поне от това, което наблюдаваме", добави доц. Велизарова.
 

"93 хиляди са болни, 6 хиляди са в болница. От влезлите в болници не повече от 7% са в интензивно, над 90% се лекуват вкъщи. Хората не бива да се страхуват, а да са информирани", посочи тя.

 
"За

След 21декември всички щели да се втурнат в моловете  ваксината сме се разделили, защото нямаме информация, третата фаза за изследването на "Пфайзер" ще излезе утре", каза още специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase