Снимка: БГНЕС
Доказано е, че ваксините срещу COVID-19 като тази на "Бионтех" и "Пфайзер" намаляват броя на тежко болните от коронавирус. Дори изпитванията с по 40 000 зуши не могат да ни дадат бърз отговор за това дали препаратът предотвратява разпространението на вируса. 
 
Това обясни пред bTV акад. Богдан Петрунов от БАН. Той обаче е категоричен, че имунизацията трябва да обхване колкото се може повече хора.
 
"Всички специалисти в света категорично казват: "Това е едно велико откритие, ще спаси много човешки животи, но, докато не изясним в продължение на 1-2 години характера на този имунитет, който създава, трябва да продължим да спазваме мерките - носене на маски, миене на ръце, избягване на социален контакт", каза още акад. Петрунов.
 
Той сподели, че ще се ваксинира и вече дори се е записал в списъка в своя институт. Активната информационна политика от страна на властите е причината за скептичното отношение на повечето българи към имунизирането срещу коронавируса, смята акад. Петрунов.
Още по темата
 
"Няма бързо създаване - създадена е на база на платформа, разработвана 4-5 години, имали са грамадни проучвания, преди да съдадат тази РНК платформа", каза академикът по отношение на прокуста на "Пфайзер" и "Бионтех".
 
Според него "няма никакво основание да се мисли, че може да се отключват тежки автоимунни заболявания", след прилагането на препарата. "Прави се грешка между реактивност и странични реакции", отбеляза акад. Петрунов. Той обясни, че е нормално да има 5-10% със зачервяване, гравоболие или температура, докато страничните реакции са с много по-сериозно въздействие върху организма и не са толкова чести.
 
"Всички трябва да бъдат с дълбоко съзнание, че трябва да бъдат имунизирани. Всички здрави хора от 16-18 г. без клинични прояви, без тежки вторични заболявания могат спокоъно да бъдат имунизирани, но това трябва да се обсъди с личния лекар", коментира акад. Петрунов. Той подчерта, че няма риск и за преболедувалите COVID-19, особено заради това, че към момента не е ясно и силата на имунитета след прекарване на болестта.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase