Снимка: БГНЕС
"Ваксините срещу Covid-19 са крачка напред и качествено нова стъпка в борбата на човечеството срещу инфекциозните заболявания", обяви пред БНР имунологът доц. Велизар Шиваров. 
 
По думите му има няколко предпоставки за бързото развитие на ваксините: 
 
"Налице е етап, който позволява организиране на широкомащабни клинични проучвания за кратък етап. Компонентите на ваксините са били обект на предишни изследвания и има предварителни данни за техните ефикасност и безопасност. Това, че има висока циркулация на вируса, позволява бързо набиране на събития... Ваксините, които влязат във фаза на клинични проучвания, имат много по-висока успеваемост от всяко друго лекарство, защото се основават на много по-добре развита наука". 
 
Доц. Шиваров допълни: "Целта на широката ваксинална програма е циркулацията на вируса да се сведе до минимум. Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-добре. Ваксиниралите се ще са защитени поне за шест месеца".
Още по темата
 Имунологът подчерта още, че ваксината на Pfizer е интелигентно направена: 
 
"Съдържа информационната РНК на белтъка, чрез който вирусът се захваща за клетките на гостоприемника. Има няколко модификации на ваксината, които позволяват на тази информационна РНК да кодира такъв белтък, който много лесно придобива конформационна способност и организмът по-лесно образува антитела. Тази матрична РНК е вкарана в липозомна частица, което позволява лесното ѝ внасяне в цитоплазмата на клетката. Така се предизвика хуморален имунен отговор и се образуват клетки убийци и клетки помощници, които правят разгърнат имунен отговор... Самият факт, че ваксината трябва да се пази при специални условия, е доказателство, че е безопасна". 
 
Доц. Шиваров сподели, че ще се ваксинира, "защото ползата от това ще е много, много по-голяма от риска за него и за обществото". 
 
"Това, че има много ваксини, е шанс за човечеството. Те ще предизвикат различен имунен отговор, това ще попречи да се селектират доминантни щамове на вируса, които евентуално са резистентни към една ваксина. Хубаво е, че се разработват различни ваксини", завърши специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase