Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Малко над 14 хил. български граждани са загубили работата си в първите дни на декември, а от началото на пандемията те са над 360 хиляди. Ще се справи ли държавата с кризата у нас и как ще бъдат компенсирани засегнатите сектори?

"Ако сравним двата периода на пикове на пандемията, виждаме, че тази седмица от декември влиза в топ три. Ако следваме тенденцията, трябва да очакваме следващата седмица отново висока безработица." Това заяви в "България сутрин" бившият социален министър и директор на Балканския институт за социална политика Иван Нейков.

"В първия етап на пандемията мерките не бяха познати и сработили, но днес не е така. При всички случаи нещо не е както трябва, защото до момента данните сочат, че само 10% от работодателите са се възползвали от мярката 60/40, което значи, че тази мярка не е ефективна, иначе нямаше да бъдат освобождавани работници", посочи Нейков.

По думите му управляващите твърдят, че безработицата е висока, защото има освобождаване на сезонни работници. "Би била коректна тази теза в началото на октомври, но сега това не е така", коментира Иван Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че София е с най-малка безработица и най-много работни места, затова има и най-много заболели.
"Наблюдаваме нещо, което е факт от десетилетия - социалната и икономическата политика на правителството се оценява на похарчени пари, колкото повече - толкова по-добра политика. Това не трябва да е така, а по постигнатите резултати", смята бившият социален министър.

Той добави, че ако оценката е по похарчените пари, то политиката значи не е добра.

"И да обяви премиерът, че 2 млрд. сме похарчили, това няма да промени картината, няма анализ защо не работят мерките или, ако работят - защо работят", каза още Нейков.

До увеличаване на извънредния труд ще се стигне само ако и работниците, и синдикатите са съгласни, смята той.

"Новият бюджет в много отношения в сферата на пазара на труда е "копи-пейст" от други бюджети. В 2021 г. да останеш със същите мерки - не се връзва. Твърдят, че идва криза и ще е страшно, а всъщност мерките са същите като преди да е страшно. Ние не предвиждаме нови инструменти за нови ситуации", отбеляза на финала Иван Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 3 години

Нейковците, каролевците могат да съветват само държави в Африка, Индия или в Латинска Америка.Пратете ги там да съветват пазарни талибани, либертариански африкански държави с пазарна икономика на мизерията.

12

анонимен

преди 3 години

И КАК ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ КАТО СЛЕД ТОВА СПУКВАТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ОТ ПРОВЕРКИ. ПРАЩАТ НАП, ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА, ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ, НОИ И КОЙ ЛИ НЕ ОЩЕ И АКТОВЕ СЪС СОЛЕНИ ГЛОБИ. ТОВА Е БЪЛГАРИЯ. А ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА МЯРКАТА ЦЯЛ ПАКЕТ С ДОКУМЕНТИ С ИЗИСКВАНИЯ И Я ТЕ ОДОБРЯТ Я НЕ.

11

Бунгар

преди 3 години

Тези 10% които са се възползвали не са в сивия сектор.Останалите 90% са в сивия сектор и естествено,че не отговарят на всички условия.Това е идеалния тест за да видим каква икономика имаме.Ганйо лъже себе си и след това чака държавата да му плаща,т.е от парите на всички честни граждани.Всички работели честно до сега са подпомогнати.Това е положението.

fallback