Снимка: БГНЕС

Родителите трябва да бъдат много внимателни, когато дават децата си почасово за обгрижване в търговски обекти. Не е ясно каква квалификация и професионален опит имат служителите там. Това заяви пред Нова тв Ваня Кирилова от Агенцията за закрила на детето.

Агенцията започва проверка на частна детска градина в София след сигнал за съмнение за насилие. Оказа се, че така наречената градина, която работи в търговски център в квартал "Дружба", всъщност няма нито едно разрешително.

Още по темата

"След постъпване на сигнала, веднага сезирахме СДВР, Главна инспекция по труда, Агенцията по приходите и всички институции, които имат ангажимент към подобни търговски обекти. В момента тече разследване. Този търговски обект никога не е имал регистрация. Агенцията за закрила на детето е издавала единствено лиценз за предоставяне на социална услуга за деца", обясни Ваня Кирилова.

Тя добави, че забавачници, занимални, дневни центрове в различни търговски обекти не са регистрирани в Агенцията за закрила на детето и не са лицензирани нито от тях, нито от МОН. Тези услуги имат различна дейност от детските градини и яслите. Те са търговски обекти и имат регистрация само в Агенцията по вписванията и уведомителен режим към РЗИ.

"Всъщност никой не контролира тези обекти. Родителите трябва да бъдат много внимателни, когато дават децата почасово за обгрижване в подобни търговски обекти, тъй като не е ясно каква квалификация и професионален опит имат служителите там. Изискванията в частните детски градини и ясли са регламентирани в Закона за предучилищното и училищно образование", обясни Кирилова.

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен

Името АЛФ го е избрала МАРИЯ ЛЮБЕНОВА. По името на главния герой от американския комедиен сериал АЛФ, които излъчваха преди години.
Та въпросната Мария Любенова се мисли за голяма бизнес дама, а в същност безсрамно точи евросредства.

22

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 1

alfzona.bg/chastna-detska-gradina-alf/

Мария Любенова от АЛФ - ИЗТОЧВА ЕВРОСРЕДСТВА от над 2 години и дано проверяващите да се захванат с това

21

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен

" Алф"? " Фют"? " Жирафче"? " Маймунка"? "Панда"? и др. подобни -
Що за наименования на детски градини, ясли и центрове? Хора, такива странни имета на детски заведения също показват що за " качество" са.