Снимка: БГНЕС
fallback

По целия свят огромното количество медицински отпадъци се превръща в сериозен екологичен проблем. А все по-често се срещат захвърлени еднократни маски по улиците.

Изследванията сочат, че вирусът може да се задържи до 24 часа върху картон и до 3 дни върху пластмаса. Затова се препоръчва маските и личните предпазни средства да бъдат поставяни в затворен плик и да се изчака 3 дни преди изхвърлянето им в общите контейнери.

Пандемията повиши драстично закупуването на маски за еднократна употреба и ръкавици, което пък от своя страна доведе до още един глобален проблем - замърсяване с еднократна пластмаса. Препоръките на Световната здравна организация са да се използват текстилни маски.

"В момента ситуацията е тежка, нашите колеги, които работят по крайбрежието на Черно море още в началото на летния сезон казаха, че много често намират големи количества пластмасови отпадъци, в това число ръкавици и маски, предимно за еднократна употреба", сподели пред БНТ Виолета Керемидчиева от екипа "Нулеви отпадъци" на Екологично сдружение "За Земята".

По думите й в момента заради незнанието на хората, ние решаваме един спешен проблем, жертвайки друг неотложен проблем, каквото е пластмасовото замърсяване.

Освен самите маски за еднократна употреба, екологичен проблем се оказва и тяхното изгаряне. Според МОСВ на изгаряне в инсинератор подлежат биологичните медицински отпадъци и всички отпадъци, образувани от дейността.

"Предимно ТЕЦ-ове, които до този момент са работили на въглища,
започват да изгарят отпадъци без конкретните изследвания какъв е екологичният отпечатък и какво е влиянието върху здравето на хората, които живеят в непосредствена близост" споделя още Керемидчиева.

От Министерството на околната среда и водите уточняват, че според Европейския център за превенция и контрол на болестите, няма доказателства съгласно които стандартните процедури за управление на отпадъците са опасни и че битовите отпадъци играят роля в предаването на COVID-19 или други респираторни вируси.

Поради тази причина не са предлагани и приети допълнителни и специални изисквания, свързани с управлението на битовите отпадъци в Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

До 8

преди 3 години

Цветанов, ти ли си бе мошенико слухтящ?

10

Анонимен

преди 3 години

До 7.Такъв биотерорист няма да стигне дори до следствие, а за осъждане да не говорим. А за психически сринати хора, които разпространяват зарази, има други членове от Наказателния кодекс в случай, че са вменаеми.

9

Анонимен

преди 3 години

До 8.Ако е само твоят асансьор, Гешев може да се справи. Но става въпрос за масова практика. Тогава и Гешев няма да се справи.

fallback