Общ преглед
Православните християни отбелязват днес зимния празник на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

По повода беше отслужена празнична литургия.

Още по темата
На тази дата Православната църква чества паметта на великия руски княз, който твърде млад се отказва от княжеската титла и почести, за да приеме монашеството.

Свети Александър Невски е роден през 1220 година. Живял е по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при река Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

На 18 октомври 1998 г., след Светата литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

След създаването на Tретата българска държава във Велико Търново се взима решението да бъде построен храм-паметник, посветен на светеца патрон на цар Освободител - именно Свети Александър Невски. Впоследствие мястото на новия храм е променено - избрана е новата столица - София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар