Снимка: Pixabay
"Да не правим самодейност, защото напоследък неправилното самолечение става по-опасно от самия вирус... Всеки изпитва притеснение и страх, но това не трябва да подтиква хората към това да се лекуват сами". Това каза пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. 
 
Той е на мнение, че бързото идентифициране на заразените хора ще забави темпото на разпространяване на вируса. 
 
"Тупането на топката и бавенето на ситуацията не ги разбирам. Защо не се приемат бързите антигенни тестове? Ако бъдат официализирани, реалният брой заразени ще е още повече, но ще улеснят нещата... Не виждам логика в едно поведение - отиваш в гората, виждаш мечката, затваряш си очите и казваш - мечка няма. Това не решава проблема... Ще можем да помогнем на болниците, когато сме максимално ефективни и имаме възможност за бързо идентифициране, изолиране и контрол на много по-голям брой пациенти, които са инфектирани".
Още по темата
 
Доц. Киров допълни още: 
 
"Електронното направление технологично е готово. Проблемът е, че НЗОК тупа топката и бави нещата. Когато имаме карантиниран пациент и състоянието му се влошава, има нужда от рентген, процедурата е сложна. Защо той да не може да отиде да си направи снимка, когато не знаеш какво е, тогава рискът е по-голям, но когато знаеш, че човекът е инфектиран, тогава може всички да се пазят достатъчно. Проблем има и с рецептите, когато човекът е под карантина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase