Снимка: БГНЕС
fallback
Светът продължава да борбата с COVID-19. "Антивирусният медикамент "Ремдесивир" не се препоръчва за пациенти, приети в болница с COVID-19, защото няма доказателства, че подобрява шансовете за оцеляване, нито че позволява да се избегне поставянето на апарат за изкуствено дишане", се казва в комюнике на СЗО от днес. Експертите подчертават, че вероятността от сериозни странични ефекти от медикамента.
 
Доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи, коментира пред БНР ситуацията и управлението на коронакризата.
 
"Не е много коректно аз да поставям оценки, след като колегите са на първа линия се опитват да се справят. Като цяло, за съжаление, няма последователност в действията. На първо място, още в началото на епидемията се заговори за т.нар. "Стратегия на чука и танца" – смачкване на разпространението на епидемията за определен период, след това отпускане на мерките, след това отново... И по този начин да се облекчи икономиката и да се стигне до положението, когато ще се намери и лекарство, и ваксина. За съжаление, тази стратегия не беше подхваната. Остана един танц – през лятото и досега. Мисля, че трябва да се стигне до локдаун. Имам данни за Холандия, където от 3 седмици е тотален локдаун, и това е довело до 3-4 пъти намаляване на случаите."
 

Доц. Хинков коментира липсата на единни правила и еднозначни препоръки.

 
"Както от СЗО, така и от нашите специалисти, които се разделиха на две още от самото начало. Моята съпруга, която е в Инфекциозна болница с Covid-19 и беше в тежко състояние, сега е по-добре. Тя се лекува с „Ремдесивир“ и ефектът е налице. Проф. Червенякова, шеф на Инфекциозна болница, каза, че масово лекуват с „Ремдесивир“. Не знам какво се случва в СЗО и какви са тези препоръки, и защо ако едно лекарство е прието, минало е клинични изпитания и т.н, изведнъж се казва, че то не действа. Като че ли има някакви политически моменти, свързани със САЩ и пр. Тази липса на единни правила и стандарти за лечение обърква колегите и хората. Ако се създадат обособени болници, там тези правила ще могат да се изградят по-лесно."
 
"Ние отиваме вече на трето място по смъртност в Европа и това за мен е още едно доказателство, че българите са много болни. Всъщност епидемията показа една скрита болестност. Има съчетание на два фактора – от една страна, ниското ниво на общественото здраве в България (от десетилетия) и липсата на реформи. Виждаме повишена смъртност не от Covid, а с Covid."
 
Доц. д-р Христо Хинков изтъкна и това, че трябва да си вземем поуки от епидемията, да бъдем много по-настоятелни и по-стриктни и да въведем принципите на обществено здраве, защото българите просто си отиват... "Не трябва да забравяме и че дългосрочните последици от тази епидемия ще бъдат върху психичното здраве."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 3 години

Да, да. Всичките са от странични заболявания умрели, разбрахме го това. Просто явно от миналата година насам хората със странични заболявания са станали 10 пъти повече щот за такива жертви хора дето са живели със сърдечни проблеми цял живот и са кретали и изведнъж се гътат... не помня да е имало последните години.

61

Анонимен

преди 3 години

Хинков, Хинков, кой ти е дал дипломата.

60

Анонимен

преди 3 години

,,продажен лекар,, , който твърди,че вирусът е безобиден .На този фон пияницата Бабикян е Ангел с белоснежни крила.

fallback