Снимка: БГНЕС
fallback

Истерия. С тази дума началникът на COVID сектора в Комплексния онкологичен център в Русе д-р Николай Евгениев определя обстановката сред болните и лекуващите на първа линия.

"Има хора, които са се самонасочили към болници, други са изпратени от медицински специалисти, а въобще не са за хоспитализация", обясни онкологът пред вестник "Монитор". Според него това се дължи на чувството на страх у хората, те се боят, че състоянието им може да се усложни и затова се презастраховат. От друга страна обаче, персоналът е прекалено необучен за поведение в тази бедствена ситуация в условията на пандемия.

"Гневен съм на някои хора в обществото. Определям поведението им като неадекватно. Когато през пролетта имаше няколко случая на коронавирус, в града сякаш беше паднала бомба - никой не излизаше. Сега, когато рязко се вдигна заболеваемостта, търговската улица на Русе е пълна с хора и почти никой навън не носи лични предпазни средства. Имам чувството, че като ходя с маска в центъра, ме гледат подигравателно. Когато подготвяхме нашата COVID структура, отидох до съседното барче да си взема кафе и, естествено, влязох с маска. Какво да видя? 10-15 възрастни хора се събрали на раздумка и нямат маски. Онзи ден също отивам да си купя кафе и заварвам детски рожден ден. Затова не мога да определя поведението на обществото като адекватно в момент, когато медиците изнемогват", сподели още онкологът.

"Берем лоши плодове от всичко това, което се случва", сподели още той. По думите му не е правилно всяка болница да открива заразно отделение, при условие че това не е включено в разрешението й за дейност, тъй като всяко лечебно заведение има разрешение за лекуване на конкретен тип заболявания. "В такива тясно профилни болници като нашата, които са специализирани за съвсем друг тип заболявания, в случая онкологичните, няма достатъчно квалифициран и обучен персонал за работа в заразно отделение", допълни д-р Евгениев.

Според него все пак онкологичният център в Русе прави всичко по силите си, за да изпълни това чиновническо решение.

Медикът смята, че е можело да се подготвим за тази втора вълна през лятото, което е било пропиляно.

"Можеше да бъдем малко по-съобразителни и да очакваме, че когато се захлади, ще се увеличи заболеваемостта от коронавирус. Защото хората ще започнат да се събират в затворени пространства, самият въздух ще е предпоставка за по-бързо разпространение на болестта, която е въздушно-капкова. За последната половин година можеха да се създадат специализирани болници за лечение на COVID пациенти. За това време можеха да се открият центрове за подготовка и обучение на персонал, които да се включат в борбата с коронавируса при една по-голяма заболеваемост. Това можеха да бъдат лекари по белодробни болести, по вътрешни болести, анестезиолози и реаниматори, медицински сестри и друг персонал. Конкретно мога да говоря за Русе. За тази половин година можеше да се преоборудва бившата Военна болница, която от години стои празна, и сега там да се командироват да дежурят медицински специалисти от различни клиники. Но не стана. А иначе запълнихме спортната зала с легла, но не успяхме да създадем специализирана болница с кислород и с възможност за активно лечение на пациенти с дихателна недостатъчност при наличието на подходяща сграда, която вече е функционирала като болница", сподели докторът.

Той обясни, че към момента освен него в центъра има хирург, хематолог, анестезиолог и колега без специалност. "Не сме специалисти по заразни болести, но това явно не е проблем, щом се смята, че и акушер-гинеколозите също могат да лекуват COVID-19. На смяна дежурят по една сестра и санитарка. И те са притеснени. Всички се учим в движение, за всички е много трудно. Аз съм основният лекуващ лекар, приемам пациентите, изготвям терапевтичния им план", каза д-р Евгениев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

Анонимен

преди 3 години

Какво стана с Арена Рмеец, Бойко нали щеше да я прави на болница? Щом не са настанили болни там, значи няма страшно.

175

Анонимен

преди 3 години

Я ***-ота или умря от КОВИД или се напи... Не отговаря вече шмайзера...

174

Анонимен

преди 3 години

Лекарите останаха малко заради диванета като няколкото подвизаващи се тук.И не само.После ще "изисквате" отношение от оная си работа, ама тя и сега не ви обръща внимание.

fallback