Снимка: БГНЕС
fallback

Проблемът на здравната система е многодишен, тя не е била реформирана и сега всичко излиза на показ, заяви пред БНТ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Според него обаче не е сега моментът за предприемане на резки действия, които да отклоняват системата в една или друга посока.

"От 1 януари ще бъдат вдигнати заплатите на всеки един лекар с 600 лева бруто, 360 лева на всяка сестра и 120 лева на всеки санитар. Кризата извади всички истини на показ. Броят на инфекционистите е малък. Много малко са желаещите", заяви Ангелов.

Министърът уточни, че няма да има забавяне на лечението на болните, не са забранени онкологичните операции и тези по спешност.

Oще по темата
"Всичко, което виждаме, е резултат от липсата на реформи. Имаме достатъчно болнични легла. България е една от държавите в ЕС, в която има недостиг на лекари и медицински сестри. Ще направим всичко възможно системата да работи по начина, по който трябва да работи", категоричен бе здравният министър.

Кога ще има по-строги мерки?

Следващата стъпка като мерки и организация на здравната система ще започне, когато се стигне заболеваемост 600 на 100 000 души на 14-дневна база.

"В областите в страната ще създадем лечебни заведения само за пациенти с ковид и за такива без ковид. Болниците се избират от областните щабове, може не навсякъде това да е възможно. До края на тази седмица очаквам областните управители да дадат предложения, след това ще ги облечем в заповеди. И едва тогава ще преминем към трансформацията", поясни проф. Ангелов.

Той заяви, че имат ясен план за действие и той се следва.

В момента подготвяме заповед за карантинираните контактни лекари и отмяна на тяхната карантина. Когато човек е бил положителен се карантинира 14 дни, отрицателен тест не се изисква, защото дори да има положителен тест, човекът не е заразен, разясни още той.

Предлагаме и система за СМС известяване на заразените и по нея се работи, защото за София имаме над 1000 болни през вчерашния ден, а връчени са само 35 предписания за карантина, защото от РЗИ не достигат хора, каза още здравният министър.

Локдаунът е тежка мярка, ние трябва да анализираме дали това би помогнало, всяка една мярка се обсъжда, каза още проф. Ангелов. "България се справя, ние сме малко над средата по заболяваемост и смъртност в Европа".

Лекарства по магазините?

Здравният министър не одобри идеята лекарства да се продават в хранителните магазини, защото може да се окаже опасно за здравето на хората.

"Безразборната употреба на парацетамол в големи дози е рискова. Хората купуват по интернет, четат и се лекуват във фейсбук с разпространени рецепти. Това малко ми напомня за кампанията във фейсбук за ниски самолетни билети, които се предлагаха от Александър от Париж. Накрая се оказа, че това е Спас от Кочериново", заяви министърът и призова да бъдат слушани експертите.

Когато говорим за лечение на пациент, то не може да е по телефона, смята той.

"Личният лекар обаче познава пациента, той е запознат със състоянието му. Но трябва да погледни и пипне, за да назначи лечение.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

MD

преди 3 години

300 Euro??? Only?

112

Анонимен

преди 3 години

Видели ли сте *** да свърши нещо кадърно?Тоя по свой Образ и Подобие ли го намери Бойко?!

111

ескимос

преди 3 години

Ами направете ги тези реформи най-накрая, 30г. чакаме и плащаме ежегодно за прословутото ел. здравеопазване! От политици и министри се правят реформите, не от лекари, санитарки и пациенти. Ама не смеете нали, защото не може да се краде и защото основното е да се остойности труда, пък сега най-евтиното в здравния бюджет е заплащането на медиците.

fallback