Кадър: Bulgaria ON AIR

Постната пица всяка година е все по-голяма. Тази година ще има сериозен спад на БВП, догодина се предвижда сериозно увеличение на бюджета - близо 52,5 млрд. лева ще бъде държавният бюджет. 42% от всичко, което е създадено в икономиката, ще бъде през данъчната система, извадено от джобовете на данъкоплатците, каза икономистът Владимир Каролев в предаването "Денят ON AIR" в коментар на бюджета за догодина.

По думите му МВР трябва да се съгласи да се направи реформа с намаляване на служителите и тези, които останат, да получат много по-високи заплати.

"В БДЖ почти никаква реформа не се прави. Продължават да пътуват влакове с повече кондуктори, отколкото пътници. Единственото "вадене на релси" се случи само по времето, когато Николай Василев беше министър на транспорта. Който вдига шум, той до голяма степен е получил каквото иска. Бюджет 2021 е тотално фокусиран върху държавния сектор", отбеляза Каролев.

Според него намаляването на ДДС на ресторантьорите на 9% е позволило много ресторанти да оцелеят. Той смята, че правилно като временна мярка се предлага доставката на храни вкъщи да бъде с 9%.

"Борба срещу Ковид-19 с държавния сектор" - така икономистът определи плана за бюджета за догодина.

"Не разбирам защо фокусът в Бюджет 2021 е само публичният сектор. В държавния сектор няма съкращения, няма намаления на заплати. Единственото заслужено увеличение на заплати догодина е на учителите. Напоследък учителската професия започва да става интересна и привлекателна", коментира финансовият експерт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че строителният сектор е важен за България, но неговата роля намалява, а и той няма и висока добавена стойност.

 

Коментари Напиши коментар

14

Gabi

преди 1 година

Я ТОЯ ПЛЪХ НА ЦАРЯ ПАК ЛИ ИЗПЬЛЗЯ

13

Анонимен

преди 1 година

Постната пица гарантирана от - герб

12

Гого

преди 1 година

Този пък кой беше?