Кадър: Bulgaria ON AIR

Как пандемията повлия на живота на възрастните хора? Успя ли държавата адекватно да се погрижи за тях?

"Основното нещо бе да запазим възрастните хора. Населението на България застарява много бързо. Министерството на труда и социалната политика се постара да подпомогне всички уязвими групи, включително и възрастните хора. Помощта беше в няколко посоки. Още с обявяването на пандемичната обстановка бяха осигурени средства за топъл обяд. Отделно, тази помощ от 50 лв. за възрастните хора, която ще продължи. Това не е предизборно. Ние търсим начини, с които да подпомогнем тези хора в труден момент", коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова в ефира на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Демографът проф. Гена Велковска от своя страна заяви, че е относително дали управляващите са направили достатъчно за възрастните.

"Боравим с различни понятия в демографията. Едното понятие е т.нар. "праг на бедността". Това е т.нар. екзистенц минимум, който дава възможност на всеки един от нас да оцелее. От гледна точка на застаряването на населението, това е феномен на XXI век. Хората живеят по-дълго, защото майката природа и социалните условия дават тази възможност", обясни експертът.

Проф. Велковска посочи, че държавата има национална демографска стратегия до 2031 г. Паралелно имало и екшън планове, които можело да бъдат приложени.

На този етап все още имало какво да се желае, но всички пенсионери били доволни от обстоятелството, че получават по 50 лв. върху пенсията си.

"Двама пенсионери реално разполагат със 100 лева, с които си покриват нуждата от лекарства. Това е част от краткосрочните мерки, които идват да посрещнат потребностите на всеки от нас в една невиждана ситуация", подчерта проф. Велковска.

Заместник-министърът на труда и социалната политика посочи, че пандемията е променила рамките, в които живеем и е насочила живота ни в друга насока.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase