Снимка: БГНЕС
fallback

Маските не са толкова вредни, макар непрекъснато да се демонизират. Ако бяха толкова вредни, нямаше цялата Азия да ги носи. Проблем по-скоро има с дезинфектантите, тъй като някои хора се невротизират и обработват ръцете си през 10 минути, а не трябва да се стига до такива състояния. Това заяви в сутрешния блок на БНТ доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология в Александровска болница.

Дезинфектаните са дразнещи за кожата разтвори, затова е важно след използването им да се прилагат овлажняващи кремове, посъветва специалистът.

Oще по темата

Носенето на маска намалява вдишването на замърсен въздух и инфекциите, намалява и алергичните състояния, особено през поленовия сезон, категорична е доц. Стаевска.

Тя обясни, че маската за многократна употреба трябва да се изпира редовно и е хубаво да се глади като вид дезинфекция.

Хирургичните маски в никакъв случай не пречат на дишането, коментира още специалистът, като заяви, че в практиката си досега не е срещала пациент с контактен дерматит или по-особен дерматит от предпазна маска за лице.

Много важно за дезинфекцията е проветряването - "стойте на отворен прозорец, това намалява дразнещите ефекти от дезинфектантите, както и въздействието на вирусите", допълни доц. Стаевска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Реалист

преди 3 години

Много са ми смешни тези дето са си втълпили, че маските пречели на дишането, че получавали алергии, обриви, припадъци, ишиас, ревматизъм, инфаркт, инсулт и каквото там са се сетили. Специалистът ви го казва, а вие не, не е вярно. По моя опит, с моите алергии и т.н., ми е ясно, че маските не затрудняват дишането, а и специалистите казват същото.

21

ДА

преди 3 години

До АнонименНа мен ми е най-смешно когато някой ми каже, че като съм дишал в маската бактериите от устата ми отивали в белия дроб :)))) понеже като са в устата ми не ги дишам пак нали :)))) проблема ви е, че се информирате главно от фейсбук и ютуб.Като са ти в устата и в носа,драги,кихаш,кашляш,но не ги гълташ,ясно!Бай ,бабо,да не те стигне и да разбереш за какво иде реч!

20

ДА

преди 3 години

Заглавието беше достатъчно ,за да не чета статията!Аз имам алергия,хроничен ринит и бактерии в носа,които така и не можаха да ми кажат какви и с какво да ги лекувам.Носенето на маска не само ме задушава,но и получавам кашлица и всички бактерии от носа ми тръгват към дробовете!Изяж си дипломата,алерголог!

fallback