Снимка: БГНЕС

Маските не са толкова вредни, макар непрекъснато да се демонизират. Ако бяха толкова вредни, нямаше цялата Азия да ги носи. Проблем по-скоро има с дезинфектантите, тъй като някои хора се невротизират и обработват ръцете си през 10 минути, а не трябва да се стига до такива състояния. Това заяви в сутрешния блок на БНТ доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология в Александровска болница.

Дезинфектаните са дразнещи за кожата разтвори, затова е важно след използването им да се прилагат овлажняващи кремове, посъветва специалистът.

Още по темата

Носенето на маска намалява вдишването на замърсен въздух и инфекциите, намалява и алергичните състояния, особено през поленовия сезон, категорична е доц. Стаевска.

Тя обясни, че маската за многократна употреба трябва да се изпира редовно и е хубаво да се глади като вид дезинфекция.

Хирургичните маски в никакъв случай не пречат на дишането, коментира още специалистът, като заяви, че в практиката си досега не е срещала пациент с контактен дерматит или по-особен дерматит от предпазна маска за лице.

Много важно за дезинфекцията е проветряването - "стойте на отворен прозорец, това намалява дразнещите ефекти от дезинфектантите, както и въздействието на вирусите", допълни доц. Стаевска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase